Decizia privind eliminarea Testelor Nationale continua sa produca reactii. Specialistii din domeniu cred ca sistemul de evaluare continua prin tezele cu subiect unic au ca efect direct desfiintarea invatamantului tehnic, a scolilor de arte si meseri
Decizia privind eliminarea Testelor Nationale continua sa produca reactii. Specialistii din domeniu cred ca sistemul de evaluare continua prin tezele cu subiect unic au ca efect direct desfiintarea invatamantului tehnic, a scolilor de arte si meserii (fostele scoli profesionale). Cu o nota de 4,00 la una dintre teze, elevul poate accede foarte bine la un liceu teoretic.

Dupa cum se stie, elevii care intra din aceasta toamna in clasa a VIII-a nu vor mai sustine Testele Nationale. Acestea sunt inlocuite cu tezele cu subiect unic. Prin urmare, in anul scolar 2007-2008, elevii de a VIII-a vor sustine lucrari semestriale unice la romana, la matematica si la istorie sau la geografia Romaniei. Cu notele obtinute la cele trei teze se face o medie, care va constitui 50% din media generala pentru admiterea in liceu. Celelalte 50 de sutimi reprezinta media generala obtinuta in cei patru ani de gimnaziu, adica clasele V-VIII. „Aceasta decizie, precum si proiectul de lege privind invatamantul scolar desfiinteaza scoala de arte si meserii. In consecinta, toti elevii merg la liceu, apoi l a facultate, cu totii vor deveni cetateni cu studii superioare”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei profesionale pentru educatie si cercetare EDU CER. Mai exact, concurenta intre elevi va fi anulata, deoarece toti absolventii claselor a VIII-a vor ocupa un loc intr-un liceu teoretic. In opinia asociatiei, tezele cu subiect unic nu au nicio relevanta. Daca un elev ia nota 4,00 la o asemenea lucrare, la romana sau matematica, dar are note de trecere la oral si la extemporale, media generala de peste 5,00 ii da dreptul sa opteze pentru un loc la un liceu foarte bun. Si cum marea majoritate a elevilor nu alege in ruptul capului scolile de arte si meserii, se vor inscrie foarte bine intr-un liceu. Din lipsa de populatie scolara, unitatile cu profil tehnic vor da faliment.

'Repartizarea computerizata va mai functiona doar la anul>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.