Colegiul CNSAS s-a lovit ieri de refuzul inaltilor ierarhi de a se prezenta la audieri, singurul care a raspuns solicitarii institutiei fiind arhiepiscopul de Alba,
Andrei Andreicut.
In schimb, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilo
Colegiul CNSAS s-a lovit ieri de refuzul inaltilor ierarhi de a se prezenta la audieri, singurul care a raspuns solicitarii institutiei fiind arhiepiscopul de Alba,
Andrei Andreicut.
In schimb, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen Zainea, episcopul Argesului, Calinic Argatu si episcopul Aradului, Timotei Seviciu, nu au dat curs solicitarii CNSAS.
Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania,
a transmis printr-un comunicat ca apreciaza demersul Colegiului drept o imixtiune in treburile interne ale BOR, iar Mitropolitul Daniel a negat orice colaborare cu Securitatea.
Andreicut: Mi-am usurat sufletul
Arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, s-a prezentat la sediul institutiei pentru a da lamuriri in ceea ce priveste colaborarea sa cu fosta Securitate. "Ceea ce nu stie dumnealui este ca la Colegiu exista informatii noi despre legaturile sale cu Securitatea si nu vorbim aici de informatii gasite in dosarele sale, ci in ale altora", au declarat surse din Colegiu, citate de Mediafax. La iesirea de la audieri, arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, a spus ca nu a avut nici un dosar de retea, ci doar de informator. Mai mult, el a precizat ca a fost hartuit de Securitate in timpul regimului comunist si a impartit jurnalistilor prezenti cate un exemplar din cartea sa, scrisa in 2001, "S-au risipit facatorii de basme". Arhiepiscopul de Alba a declarat ca aceasta contine multe file din dosarul sau si arata ca nu a facut politie politica. Andrei Andreicut a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea din constrangere, dar ca nu a facut rau nimanui. "Toata perioada comunista Securitatea m-a tracasat si m-a haituit, iar celor de la CNSAS le-am dat amanunte despre acea perioada. In felul acesta mi-am usurat sufletul. Domnul Hristos zice ca adevarul va va face liberi", a declarat arhiepiscopul Andreicut.
Bartolomeu Anania: Imixtiune in BOR
Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a criticat intr-un comunicat de presa demersul CNSAS, pe care il considera drept o imixtiune in treburile bisericesti.
IPS Bartolomeu Anania s-a declarat surprins sa primeasca o invitatie la audieri din partea CNSAS, iar invitatia sa fie facuta la cererea Forumului Civic Romanesc. "O astfel de invitatie, adresata si altor colegi din Sfantul Sinod si lansata in preajma zilei cand Biserica Ortodoxa Romana urmeaza sa-si aleaga un nou Patriarh, poarta toate semnele unei inadmisibile imixtiuni in treburile interne ale unei institutii autonome", a precizat Bartolomeu Anania, citat de NewsIn. Mitropolitul Clujului s-a aratat deranjat si de modul in care a fost chemat la audieri, la data si ora fixa, declarand ca practica aminteste de "sinistrele vremi cand puteam fi scos din celula oricand, ziua sau noaptea, si purtat prin besna ochelarilor negri spre a fi audiat de catre anchetatorii Securitatii".
Mitropolitul Daniel neaga orice colaborare
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, a declarat ieri ca nu are cunostinta de vreun dosar de-al sau care sa ateste colaborarea cu fosta Securitate. Surse din Colegiu au afirmat saptamana trecuta ca numele Mitropolitului Moldovei apare intr-un proces verbal al SIE din 1990, care indica faptul ca acesta a colaborat cu Securitatea, dar ca dosarul sau a fost ars. IPS Daniel asigura in aceasta perioada locotenenta patriarhala, dupa decesul Patriarhului Teoctist.
Se incearca umilirea Bisericii
Biserica Ortodoxa Romana pune la indoiala capacitatea CNSAS de a da verdicte obiective si acuza campania pornita impotriva clericilor ortodocsi. "Asistam in ultimele saptamani la o campanie, sustinuta inclusiv de unii membri ai colegiului CNSAS prin acuzatii grave in nici un fel probate la adresa unor ierarhi ortodocsi, trecuti la Domnul, prin publicarea unor delatiuni discutabile din arhiva fostei Securitati", precizeaza Patriarhia intr-un comunicat, citat de Rompres. Patriarhia acuza faptul ca se incearca umilirea Bisericii si tulburarea alegerilor pentru noul Patriarh, ce vor avea loc in 12 septembrie. De asemenea, BOR apreciaza ca inainte de a evalua diferitele actiuni ale unor clerici trebuie explicat si cunoscut exact contextul istoric din perioada comunista.
(C.A.)
Apelul lui Ticu Dumitrescu
Constantin Ticu Dumitrescu a facut ieri un apel catre toti colegii sai din CNSAS pentru a participa la urmatoarea sedinta a Colegiului, din 6 septembrie. El a declarat ca participarea va arata cine vrea deconspirarea fostilor securisti si cine vrea ascunderea adevarului. "Nu stiu ce interese subterane pot fi in interiorul CNSAS, dar eu si altii din colegii mei dorim aflarea adevarului", a declarat Ticu Dumitrescu. El a precizat ca prezenta Mitropolitului Bartolomeu Anania la audieri ar fi lamurit lucrurile. "IPS Bartolomeu Anania nu avea de ce sa se simta jignit pentru ca interesul lui ar fi sa vina. Un om chemat la audieri nu este vinovat si s-ar putea ca noi sa dam o decizie prin care sa atestam ca este nevinovat", a afirmat Ticu Dumitrescu. El a spus ca nu intelege de ce inaltii ierarhi nu s-au prezentat la audieri, desi Biserica Ortodoxa a declarat ca nu este interesata de sentintele CNSAS. Constantin Ticu Dumitrescu a mentionat ca nu se stie daca pana la alegerea noului Patriarh, ce va avea loc in 12 septembrie, vor fi verificati toti membri Sfantului Sinod.
(C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.