O metatanaliza publicata in editia din august 2007 a jurnalului Hepatologia arata ca o cupa de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer hepatic (CH) cu 23%. Analiza a urmarit 6 studii caz-control (1551 cazuri) si 4 studii de cohorta (709 cazuri), in studiu intrand atat subiecti din SE Europei, cat si din Japonia. (1) CH este al saselea cancer in lume ca frecventa a diagnosticului si al treilea ca frecventa a deceselor prin cancere, dupa cancerul pulmonar si cel de stomac. Este un cancer foarte agresiv, cu un prognostic foarte prost, de obicei letal in primele 6 luni dupa diagnostic. Eliminarea chirurgicala a tumorii ofera cea mai buna sansa de supravietuire. Anual, in SUA se inregistreaza 18500, iar in Marea Britanie 3000 de noi cazuri de CH . Potrivit OMS, la nivel mondial, 660000 de oameni decedeza anual prin CH. Studiul a inclus 2260 de cazuri de CH. In medie, comparat cu non-bautorii, cei ce consuma regulat cafea au un risc de CH cu 41% mai scazut. Riscul de CH este cu 30% mai scazut la cei ce beau cafea cu moderatie (1-2 cani pe zi) si cu 55% mai scazut la bautorii inraiti (2-3 cani pe zi). O cana de cafea consumata zilnic reduce riscul de CH cu 25%. "Exista o asociere inversa dependenta de doza intre riscul de cancer hepatic si consumul de cafea, ce nu poate fi confundata cu alti factori de protectie sau de risc, precum alcoolul, infectiile cu virus hepatic tip B sau C, ciroza, statusul social, fumat". Cu toate acestea, autorii considera ca mai sunt necesare studii experimentale, cu voluntari umani, pe termen lung, pentru a putea stabili cu exactitate rolul cafelei in preventia CH. Consumul a 2-3 cupe de cafea pe zi este asociat cu o scadere semnificativa (30-82%) a riscului de Boala Parkinson la barbati si la femeile ce nu folosesc tratament de substitutie hormonala cu estrogeni post-menopauza. La acestea din urma cafeaua creste semnificativ riscul de Boala Parkinson. (Andrei Mihai Laslau ; Jurnalul National ; 17 Mai 2007; Consumul moderat de cafea ar putea reduce riscul de Boala Parkinson. ) Un consum moderat de aproximativ 2 cani de cafea pe zi(400ml) poate diminua riscul pentru multiple cancere cu aproximativ 50% (ficat, colon, pulmonar, cavitate bucala, faringe, esofag, san) , in majoritatea studiilor efectuate pe nefumatori. Fumatorii trebuie sa stie ca si un consum modest de cafea le-ar putea mari semnificativ riscul de cancer de pulmonar sau de pancreas. (Andrei Mihai Laslau ; Jurnalul National ; 4 Mai 2007 ; Rolul cafelei in aparitia cancerelor - protectie sau risc?) Un consum de 2-3 cupe de cafea pe zi ar putea reduce riscul de infarct miocardic acut cu 30%. Totodata, ar putea scadea riscul diabet zaharat de tip 2 cu 25%. Atentie! Mai mult de 4 cupe de cafea pe zi pot creste riscul de boala cardio-ischemica si infarct miocardic cu 83%. (Andrei Mihai Laslau ; Jurnalul National; 11 Mai 2007 ; Cafeaua si boala de inima - mai mult mit decat adevar!) Cafeaua este produsa in peste 60 de tari ale lumii si genereaza anual vanzari de 70 miliarde de dolari. Cafeaua este unul din cele mai folosite produse in toata lumea. Se estimeaza ca peste 90% din nord-americani consuma cafea zilnic. O cupa de cafea (200ml) contine 80-140 mg de cofeina. Chiar si aceasta cantitate mica creste frecventa cardiaca, fluxul de sange in muschii striati, creste usor tensiunea arteriala, mareste diureza. Totodata, apare o scadere a fluxului sangvin catre piele si organele interne. Nivelele de dopamina, adrenalina si serotonina din creier cresc si indeparteaza somnolenta si oboseala. Bibliografie: Hepatology August 2007, Volume 46, Issue 2, Pages 430 - 435 "Coffee Drinking and Hepatocellular Carcinoma Risk: A Meta-Analysis" Authors: F. Bravi, C. Bosetti, A. Tavani, V. Bagnardi, S. Gallus, E. Negri, S. Franceschi, C. La Vecchia