PUNCTUL PE EI
Incrancenarea disputelor din actuala editie de campionat nu constituie o surpriza. Asteptarea noastra a fost argumentata, logic, de motive bine intemeiate. Pe de o parte, patronii sau grupurile de investitori au plusat semnificativ
PUNCTUL PE EI
Incrancenarea disputelor din actuala editie de campionat nu constituie o surpriza. Asteptarea noastra a fost argumentata, logic, de motive bine intemeiate. Pe de o parte, patronii sau grupurile de investitori au plusat semnificativ in bugetul cluburilor. Astfel, motivarea jucatorilor a devenit mult mai convingatoare, iar aria de selectie a acestora s-a extins la zone altadata inaccesibile. Un alt argument il regasim in numarul sporit al echipelor care ne reprezinta in competitiile europene. Formatii care in trecut se rezumau la arbitrarea parsiva a luptei pentru podium intra acum pe cont propriu in competitia afirmarii onorabile. In fine, cresterea la patru a numarului echipelor care retrogradeaza direct reduce la minimum plaja de liniste pe care defilau in trecut carausii punctelor mincinoase.


Disputele sportive aprige intre echipe intremate semnificativ ne conduceau spre concluzia logica a unui campionat mai curat si mai valoros decat precedentele. Din pacate insa, constatam cu tristete ca logica este fracturata de sforarii fotbalului care supravietuiesc peste timp, care se reinventeaza in orice conditii. Aerul curat al competitiei i-ar sufoca. Supravietuirea lor este conditionata de existenta tarabei la care sarlatanii vand rezultate mincinoase pe bani negri. Santajul asigura puterea de convingere a pietarilor, iar santajabilii ­ masa de manevra.


Paradoxal, platitorii din trocul jegos ce asupreste fotbalul nu ies in pierdere. Ei isi recupereaza paguba de la cei ramasi in afara afacerilor murdare. Astfel, ne este dat sa regasim victimele marsaviilor doar printre competitorii cinstiti. Ultimul exemplu in acest sens il reprezinta UTA. Echipa din Arad a fost ciupita sistematic de arbitraje in debutul campionatului. In meciurile cu Vasluiul, cu Gloria-Bistrita, cu Mioveniul sau cu Otelul, echipa aradeana nu a fost lasata sa castige sau sa piarda pe cont propriu. Conducatorii clubului si ai echipei au ales varianta comportamentului civilizat si nu au trecut erorile de arbitraj in contul aranjamentelor murdare. A venit meciul cu Timisoara. Istoria s-a repetat. Dar de aceasta data cei de la Arad nu au mai avut puterea sa taca. Ca au avut dreptate o demonstreaza faptul ca Ionica Serea a fost exclus din arbitraj ca urmare a prestatiei sale de cumetrie. Poate fi considerat Ionica Serea o victima? Nicidecum! Ba chiar putem spune ca sanctiunea a venit prea tarziu, deoarece Serea este recidivist notoriu. Victima este UTA, victime nevinovate sunt, eventual, Nicolae Bara si Marius Lacatus. Ei pot plati tribut tocmai faptului ca au fost partizanii competitiei civilizate. Nu este exclus sa fie pusi la zid cei doi tocmai de "rezerva de cadre" din Arad, care abia asteapta sa se instaleze in fotoliul de altii construit. Li se va reprosa probabil tocmai comportamentul civilizat si faptul ca n-au pactizat cu cei care produc scandal c-o falca-n cer si cu alta la primarie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.