Presedintele Traian Basescu le-a cerut, ieri, ambasadorilor si consulilor Romaniei, ca, incepand din luna septembrie, sa ii trimita lunar, in ultima zi a lunii, un raport despre comunitatile romanesti din strainatate. Presedintele a precizat ca rapo
Presedintele Traian Basescu le-a cerut, ieri, ambasadorilor si consulilor Romaniei, ca, incepand din luna septembrie, sa ii trimita lunar, in ultima zi a lunii, un raport despre comunitatile romanesti din strainatate. Presedintele a precizat ca raportul va fi semnat de ambasador si de consuli si va fi trimis la Presedintie si la ministrul de Externe.

Referindu-se la situatia comunitatilor romanesti din strainatate, presedintele Basescu a tinut sa sublinieze ca cele semnalate de reprezentantii acestora sunt legate de lipsa de interes, precum si de o finantare scazuta si sunt in contradictie cu ceea ce zic oficialii.

De asemenea, presedintele Basescu a cerut prioritate la acordarea cetateniei pentru romanii care studiaza in Romania si provin din diaspora. El a propus ca, odata cu obtinerea diplomei de bacalaureat sau de licenta, acesti tineri sa obtina si cetatenia romana. Presedintele a precizat ca se refera la tinerii din Republica Moldova, Serbia, precum si Ucraina, dar a subliniat ca, in cazul acesteia din urma, conditia va fi indeplinita doar daca tinerii renunta la cetatenia ucraineana, doarece Kievul nu accepta dubla cetatenie. Presedintele a insistat ca Legea cetateniei sa prevada conditii mai usoare de obtinere a cetateniei de catre moldoveni.

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca a cerut ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, dupa problemele aparute la Consulatul roman din Chisinau, sa aplice un sistem mai eficient de repartizare pe posturi a personalului, astfel incat in consulate sa nu mai lucreze persoane slab pregatite.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.