30 de stupi din epoca regelui Solomon, primii din acea epoca descoperiti in Orientul Mijlociu, au fost scosi la lumina zilei in nordul vaii Iordanului, relateaza AFP. Conform profesorului Amichai Mazar, acesti stupi sunt cele mai vechi vestigii din d
30 de stupi din epoca regelui Solomon, primii din acea epoca descoperiti in Orientul Mijlociu, au fost scosi la lumina zilei in nordul vaii Iordanului, relateaza AFP. Conform profesorului Amichai Mazar, acesti stupi sunt cele mai vechi vestigii din domeniul apiculturii gasite pana in prezent.  Datarea stupilor descoperiti ii plaseaza in perioada in care a domnit rele Solomon, precum si primii regi ai Israelului. a€žAu fost datati ca fiind din secolele al IX si al X-lea inaintea erei crestine", a precizat profesorul, care a condus in aceasta vara sapaturile la Tel-Rehov, in sectorul orasului Beit Shean. a€žEste vorba despre cei mai vechi stupi cunoscuti pana acum", a afirmat profesorul Amichai Mazar de la Institutul de arheologie al Universitatii ebraice din Ierusalim. INDELETNICIRE. Sapaturile au stabilit ca apicultura se practica in zona la scara larga, iar productia stupilor a fost estimata la o jumatate de tona de miere pe an, potrivit profesorului. Stupii aveau forma unui cilindru facut din argila si paie, inalt de 80 de centimetri si cu un diametru de 40 de centimetri. O deschizatura minuscula era plasata in partea superioara a stupului pentru a permite intrarea si iesirea albinelor, iar mierea era recuperata printr-o alta deschizatura din partea inferioara a cilindrului.De asemenea au fost descoperite remarcabile obiecte de cult, precum statuete ale zeitelor fertilitatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.