Tocmai a terminat de compus "Cantece rituale" si "Cantecele dorului" pe versurile poetului Lucian Blaga. A indrumat sute de studenti, iar talentul sau a fost recompensat prin premiile obtinute. Compozitoarea Carmen Petra-Basacopol implineste astazi 8
Tocmai a terminat de compus "Cantece rituale" si "Cantecele dorului" pe versurile poetului Lucian Blaga. A indrumat sute de studenti, iar talentul sau a fost recompensat prin premiile obtinute. Compozitoarea Carmen Petra-Basacopol implineste astazi 81 de ani.       "Fac parte din scoala romaneasca de compozitie fondata de George Enescu si, ca toti colegii mei, valorifica fiecare in lumina personalitatii noastre resursele spirituale ale ethosului romanesc. In familia mea, talentul a fost transmis mai departe fiului meu, Paul Basacopol. El este solistul Operei Romane si a facut pana in prezent vreo 50 de roluri importante, atat in tara, cat si in strainatate. Am impacat bine cariera cu viata de familie, nu am facut nici un sacrificiu si am fost lasata sa lucrez intotdeauna. Am lucrat tot timpul cu regularitate si cred ca asta este explicatia energiei de care am dat dovada: continuitatea lucrului. Au fost mai multe momente de fericire de-a lungul vietii. Momentul de fericire este atunci cand compui. Mai mult chiar decat atunci cand este gata lucrarea si o asculti, momentul creatiei este un moment care intr-adevar este un moment de fericire. Intotdeauna te atasezi mai mult de cate o creatie, este greu totusi sa nominalizez, cu timpul iti dai mai bine seama de valoarea lucrarii, atunci cand ai creat-o nu esti asa de constient, dar timpul cam decanteaza lucrurile si iti cam arata exact pentru care ai mai multe valente.       Romania are multi muzicieni profesionisti. Asta s-a verificat prin premiile internationale obtinute de colegi si de mine. Tinerilor muzicieni le-as spune sa fie fericiti ca sunt muzicieni, fiindca intr-adevar muzica este o arta desprinsa oarecum de material, este o arta spirituala si care iti da foarte multe satisfactii atunci cand te daruiesti. Sunt mandra de fostii mei studenti, multi sunt personalitati realizate, eu am avut numai o bucatica de merit, toti profesorii  au contribuit la finisarea personalitatii lor, asta e clar. Ca la medicina, fiecare atinge un singur moment din existenta lor, dar ei au mai multi profesori care ii finiseaza, ii aduc la momentul de evolutie maxima. Prin activitatea didactica am dorit sa transmit ceva din cunostintele mele tinerilor studenti din cadrul muzicii si cred ca meseria de compozitor se conjuga foarte bine cu activitatea didactica. Nu trebuie sa facem o diferentiere intre o muzica contemporana si o muzica clasica sau o muzica romantica. Poti sa ai o predilectie pentru un stil, asta este altceva, dar daca ea este adevarata, ea este buna. De la noul an de viata mai doresc sa lucrez niste genuri pe care le-am abordat mai putin, sa-mi completez oarecum palmaresul".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.