Multi producatori de bauturi spirtoase din Caras-Severin au fost amendati cu 80.000 de lei, deoarece nu si-au declarat instalatiile de producere a alcoolului si nu si-au platit accizele la zi.

Restrictiile la producerea si comercializarea bauturilor spirtoase au intrat in vigoare de la inceputul acestui an, o data cu aderarea la Uniunea Europeana. Conform noii legislatii, autoritatile judetene sunt obligate sa tina o evidenta stricta a tuturor instalatiilor din zona, iar producatorii de tuica sunt obligati sa plateasca accize daca produc mai mult de 50 de litri de alcool.


IGNORANTA. In satele din zona de munte a judetului Caras-Severin se face rachie de sute de ani, mai ales pentru comercializare. Multi dintre localnici n-au stiut ca de anul acesta trebuie sa-si inregistreze cazanele sau sa plateasca vreo taxa, asa ca acum s-au trezit cu amenzi usturatoare. "Au fost incheiate patru procese de contraventie, doua pentru comercializarea pe drumurile publice si doua pentru neinregistrarea cazanelor la Directia Finantelor Publice. Cuantumul acestor sanctiuni e de 800 de milioane de lei vechi", a declarat Gheorghe Verdet, director Vama Caras-Severin.


NEGOCIERI. Asociatia Producatorilor de Rachie din Romania, singura din tara care promoveaza produsele traditionale si locale, sustine ca autoritatile vamale au comis abuzuri in timpul controalelor. "S-au dus acolo, au abuzat, au intrat peste producatorii de rachie, in casele lor, in curtile lor, le-au confiscat rachia", a sustinut Ion Borduz, presedintele Asociatiei Producatorilor de Rachie din Bant.


Asociatia incearca acum sa ajunga la o intelegere cu autoritatile, astfel incat, pe baza declaratiilor fiscale, producatorii sa plateasca accizele in momentul in care isi vand tuica.