Conducatorii orasului si ai judetului au plecat in turneele externe pentru a verifica rezultatele echipei de fotbal FC Botosani sau ca „specialisti in motoare termice".Cind e vorba despre deplasari in strainatate, consilieriibotosaneni depasesc usor barierele doctrinare dintre partide Aproape doi ani, atit au fost plecati prin delegatii in afara tarii alesii locali si functionarii din Botosani. Adunate, zilele petrecute prin diverse colturi ale lumii de sefii Consiliului Judetean si ai primariei, dar si de consilieri judeteni si municipali, functionari cu posturi de conducere sau chiar simpli angajati sint in jur de 600, adica 20 de luni. Si asta la doar putin peste trei ani de la alegerile locale, mai exact, 40 de luni. Costul calatoriilor in strainatate ale reprezentantilor CJ Botosani se ridica in actualul mandat la circa 150.000 de lei. Cel mai mult, 77 de zile, a stat peste granita Viorica Timofti, consilierul cabinetului presedintelui CJ, Constantin Contac, care din 2006 indeplineste si functia de director al Directiei de programe si integrare europeana. Scoala de Vara de la Olomovc - Cehia a Ansamblului Regiunilor Europei, schimb de experienta cu administratia locala Torino, lobby pe linga institutiile UE la Bruxelles, perfectionare profesionala la Ivano, in Ucraina, sint doar citeva dintre actiunile la care functionarul CJ a participat chiar inainte de a deveni sef al amintitei directii a institutiei.

Constantin Contac, presedintele CJ, a petrecut in afara tarii cam o luna in actualul mandat, iar vicepresedintele Dorin Ciustea, doua saptamini. Acesta din urma sustine ca nici pe departe nu s-a stat mult in strainatate. „Fata de restul tarii sintem aproape invizibili la deplasarile in strainatate. Ar fi interesant sa vedeti o situatie pe intreaga tara. Important pina la urma este ce iti insusesti acolo, cu ce vii de acolo", declara Dorin Ciustea. Potrivit acestuia, nu exista o regula generala dupa care se stabilesc oamenii care pleaca in delegatie, de obicei presedintele fiind cel care hotaraste cine si unde pleaca.

Deconturile pentru deplasarile in strainatate sint, macar la prima vedere, ciudate. Astfel, desi potrivit reglementarilor in vigoare, diurna pentru un sofer este mai mica decit cea a unui demnitar, cu ocazia unei deplasari efectuate la Lyon, in 2004, vicepresedintele Ciustea a cheltuit 4.760 de lei, iar soferul sau peste 6.800. Explicatia data de reprezentantul CJ ar fi ca soferul ar fi fost incarcat cu banii pentru benzina, taxele de autostrada si alte cheltuieli aferente deplasarii. Totusi, cu ocazia unei deplasari in Ungaria, lucrurile s-au inversat, iar soferul a decontat mai putini bani decit presedintele CJ.

Insotirea echipei de fotbal a orasului in turneele din strainatate pentru a vedea cum sint cheltuiti banii municipalitatii este unul dintre pretextele plecarii in Occident a alesilor de la Botosani. Astfel, in 2005, viceprimarul Romulus Eram si consilierii Stelica Fasniuc si Miluta Timofti au calatorit in Franta mai bine de doua saptamini pentru a vedea cum evolueaza in amicale FC Botosani. Numai diurna a fost de peste 2.000 de lei de persoana.

Desi Consiliul Local nu mai este actionar la club, isprava s-a repetat si in vara acestui an, chiar in perioada concediilor, cu aproape aceiasi actori. Diferenta a fost doar ca, in loc de Miluta Timofti, a plecat un alt consilier, Ioan Brinzei. „Echipa de fotbal este finantata in mare masura si de catre Consiliul Local si exista un interes asupra utilizarii acestor bani in a realiza rezultate bune si a reprezenta chiar Romania", a explicat Stelica Fasniuc inainte de plecarea in Franta.

Nici alti consilieri nu au de ce se plinge la acest capitol. In 2005, opt consilieri au petrecut o saptamina in Italia, interval in care alti opt, impreuna cu o pleiada de reprezentanti ai primariei, ai Politiei Comunitare si ai societatii Locativa, au plecat in Suedia, la Malmo, intr-un schimb de experienta pe teme de administratie publica.

Primarul Botosaniului, Catalin Flutur, si viceprimarul Romulus Eram au fost plecati impreuna de noua ori in strainatate, printre tarile vizitate aflindu-se Suedia, Franta, Italia, dar si Cehia, Ungaria sau Republica Moldova. Cind e vorba de plecat peste granita pe bani publici, nu s-a mai tinut cont de culoarea politica, de astfel de calatorii beneficiind liberali, social democrati, liberal-democrati, PRM-isti, democrati.

Subprefectul David Salgau a plecat in Republica Moldova la un forum economic desfasurat sub patronajul printului Radu de Hohenzolern Veringen si in Germania, pentru o colaborare „pe linia modernizarii practicilor de administratie publica". Jurist de meserie, celalalt subprefect, Mihai Elvadeanu, a stat noua zile la Leipzig pentru a pariticipa la „cursul de perfectionare pe linie de branding si marketing".

Deplasarile in strainatate ale reprezentantilor municipalitatii au costat peste 40.000 de lei, iar cele ale sefilor prefecturii trec de 20.000 de lei, astfel ca, insumind si banii cheltuiti de CJ, se ajunge la peste 200.000 de lei. Cu toate acestea, Botosaniul nu este infratit cu nici un oras din Europa.

Reprezentantii acestor institutii au tinut sa precizeze insa ca o parte dintre cheltuieli au fost suportate de organizatori, iar altele au fost finantate prin programe europene accesate de autoritati. Conform legii, persoanele care au statut de demnitar pot merge la un hotel de cite stele doresc, iar functionarii publici si conducatorii auto la un stabiliment de maximum 3 stele. Diurna pentru un demnitar este de 50 de euro si se acorda pentru masa si alte cheltuieli, iar pentru un sofer, de 33 de euro.

Prefectul a vazut cinci tari In cei doi ani si patru luni de mandat, prefectul de Botosani, Cristian Roman (foto), proaspat demis, a calatorit o luna in strainatate, fiind plecat in cinci tari: Suedia, Spania, Italia, Polonia si Ucraina. Motivele vizitelor sint enumerate intr-un material semnat chiar de primul reprezentant al Guvernului in judet, „ca inalt functionar public, dar si ca specialist in motoare termice", pentru „cunoasterea privind organizarea sistemului administrativ spaniol vazut in perspectiva descentralizarii" sau „existenta unei comunitati numeroase de italieni din provincia Lecce, in judetul Botosani".

Declaratiile de avere ale consilierilor locali din Botosani, pe www.cotidianul.ro/select