Sistemul de vot uninominal in doua tururi ar aduce PD, in conditiile actuale, peste 60% din locurile din Parlament, adica o majoritate absoluta pentru presedintele Basescu. Iar daca grupul de intelectuali va reusi fortarea schimbarii Constitutiei pri
Sistemul de vot uninominal in doua tururi ar aduce PD, in conditiile actuale, peste 60% din locurile din Parlament, adica o majoritate absoluta pentru presedintele Basescu. Iar daca grupul de intelectuali va reusi fortarea schimbarii Constitutiei prin acordarea de prerogative sporite sefului statului vom avea o dictatura de catifea.


Jurnalul National a scris inca din iulie despre dorinta presedintelui Traian Basescu de a forta impunerea votului uninominal in doua tururi de scrutin. Informatie confirmata chiar de seful statului in urma cu cateva zile. Sistemul de vot uninominal dorit de presedinte ar dezavantaja pe majoritatea partidelor, cu exceptia PSD, de unde au venit zilele trecute semnale de sustinere a planurilor prezidentiale. Uninominalul majoritar in doua tururi nu mai este folosit decat in Franta, acolo unde multi critica acest sistem de vot. Acest sistem favorizeaza primele doua partide, in principal pe primul clasat, si dezavantajeaza, uneori masiv, celelalte forte politice.


PUTEREA ABSOLUTA SI EFECTUL PERVERS. Uninominalul majoritar in doua tururi a adus UMP, partidul presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, peste 60% din locurile din Parlament la alegerile din iunie, in ciuda faptului ca a obtinut putin peste 40%. Intr-un cuvant, partidul castigator mai ia la "masa verde" inca circa jumatate din voturile pe care le-a obtinut. In detrimentul altor partide dezavantajate de acest sistem de vot considerat pe buna dreptate nedemocratic de multi, unii sustinand chiar ca ar avea un "efect pervers". Jurnalul National demonstra in luna iulie carentele acestui sistem, luand ca exemplu alegerile generale din Franta. Exemplul cel mai elocvent il reprezinta Miscarea Democrata, condusa de surpriza de la prezidentialele franceze din mai anul acesta, Francois Bayrou. Obtinand peste 18% la prezidentiale, Bayrou s-a gandit ca poate reedita surpriza la generale. A luat la parlamentare 7,6%, dar in realitate a obtinut doar trei deputati in Adunarea Nationala. Sistemul de vot este insa unul complicat si nu are rezultate corecte. Partidul lui Bayrou, de exemplu, a luat la alegerile din 2002 circa cinci procente, dar a obtinut 29 de deputati, fata de trei parlamentari acum si peste sapte procente. Acest lucru se datoreaza aliantelor prestabilite cu cele doua mari partide, cele care fac, de fapt, jocul politic. O parte din fostul partid al lui Bayrou, care a dezertat si s-a aliat cu UMP-ul lui Sarkozy sub numele de Noul Centru, a obtinut 2,4%, dar are 22 de deputati. Intr-un cuvant, sunt favorizate partidele mici-anexe ale celor mari, cum a fost cazul cu Noul Centru. Ar mai trebui spus ca si sondajele din Franta au dovedit ca votul nu a fost in realitate unul acordat unor persoane, ci unor partide. Pentru alegatori, persoana candidatului a fost irelevanta. Un sistem de vot asemanator exista in Marea Britanie, acolo unde sistemul de vot are loc intr-un singur tur.


PLANUL LUI BASESCU. De fapt, este vorba despre o strategie pe care direct sau voalat presedintele a transmis-o in repetate randuri. Vrea mai multa putere. Iar daca luam de bune sondajele actuale prin varianta votului uninominal majoritar in doua tururi, Basescu va avea majoritatea absoluta la viitoarele alegeri. Cu servicii secrete la indemana sa, cu alte structuri devotate puterii prezidentiale, printre care si o serie de intelectuali, Basescu va fi un fel de dictator cu fata umana. In Franta, in turul al doilea al alegerilor, francezii au inteles pericolul ca Nicolas Sarkozy sa detina puterea absoluta si au mai indreptat din greseala de la primul tur. Problema este ca in Hexagon spiritul civic este mult mai pronuntat decat in Romania.


BBC: MAJORITATE ABSOLUTA PENTRU PD, AVANTAJ PENTRU PSD. Redactorul-sef al BBC sectia romana, Petru Clej, a prezentat in paralel sistemul de vot dorit de presedintele Traian Basescu si cel propus de Pro Democratia (http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/08/070829_uninominal_analiza.shtml ). Clej sustine ca: "Logica acestui scrutin este simpla: voturile pentru partide mici sau candidati independenti sunt practic inutile, ele fiind risipite. De unde si caracterul distorsionant al scrutinului in favoarea marilor partide. Data fiind situatia politica actuala, nu e surprinzator ca presedintele Basescu sustine acest mod de scrutin. Partidul Democrat este detasat pe locul intai si are sansa sa obtina singur majoritatea absoluta, pe care sistemul Pro Democratia nu i-ar acorda-o. PSD ar fi si el oarecum avantajat, deoarece ar avea sanse sa se claseze pe primul loc in multe circumscriptii din Moldova, Muntenia si in mediul rural. Nu este de mirare ca partide ca PNL, PRM si UDMR se opun acestui sistem, care risca sa le lase fara reprezentare parlamentara (cu exceptia UDMR in Harghita si in Covasna).


UMFLAREA ARTIFICIALA A SATELITILOR PREZIDENTIALI. Votul majoritar uninominal in doua tururi mai are un alt efect pervers subliniat de alegerile din Franta: favorizarea partidelor mici-anexe ale primului clasat in alegeri. In cazul Romaniei ar fi vorba despre PLD-ul lui Stolojan si PNG-ul lui Gigi Becali, ambele curtate intens de presedintele Basescu. Ca atare, majoritatea prezidentiala ar putea fi mult mai mare si ar putea trece de 75%. Cu efecte dezastruoase pentru democratie.


Adoptare in regim de urgentaPresedintele Senatului, social-democratul Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri ca proiectul votului uninominal va fi dezbatut in procedura de urgenta, subliniind ca Senatul va adopta legea pana la finele lunii septembrie, urmand ca legea sa fie adoptata de Camera Deputatilor in octombrie. "Procedura legata de votul uninominal este foarte simpla: maine (marti - n.r.), la ora 13:00, va fi prezentat proiectul de lege PNL-PD. Il vom trimite apoi in procedura de urgenta la Guvern si la Consiliul legislativ pentru un punct de vedere", a declarat Vacaroiu. El a adaugat ca, pentru a se castiga timp, va propune Biroului Permanent sa fie repartizat proiectul de lege senatorilor, pentru a fi formulate rapid amendamentele, timp de 10 zile, apoi proiectul poate fi dezbatut in plen. "Totul va fi urgentat astfel incat sa reusim ca la sfarsitul lui septembrie sa avem adoptat proiectul de lege. Luna octombrie va fi destinata astfel dezbaterii la Camera Deputatilor. La sfarsitul lunii octombrie am putea sa avem proiect de lege", a adaugat presedintele Senatului. De asemenea, el a sustinut ca, pana la sfarsitul lunii noiembrie, ar putea fi adoptat si proiectul de lege privind alegerile locale. "Nu uitati ca este numai un pas. La comisia spreciala se afla si proiectul de lege privind alegerile locale, cu propunerea PSD ca presedintii de consilii judetene sa fie alesi direct de cetatenii din fiecare judet, asa cum sunt alesi primarii. Speram sa avem si acest proiect pana la finele lunii noiembrie", a mai afirmat Nicolae Vacaroiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.