Muzica buna, mancare traditionala si atmosfera autentica, in creierii Muntilor Gurghiului


Gheorghe Zamfir pe scena. In spate, Dan Teodorescu face ture nerabdator intre masina si cortul oficialilor. Ducu Bertzi se plimba pe la standur
Muzica buna, mancare traditionala si atmosfera autentica, in creierii Muntilor Gurghiului


Gheorghe Zamfir pe scena. In spate, Dan Teodorescu face ture nerabdator intre masina si cortul oficialilor. Ducu Bertzi se plimba pe la standuri si se intereseaza cum se fac viorile de Reghin. Irisii incing atmosfera iar intr-un colt Cristi Tabara da autografe pe bucati de hartie. Aproape de miezul noptii, Nicu Covaci apare in spatele scenei si ia pulsul multimii, desi recitalul Phoenix are loc a doua zi. Miros de toamna si de munte. S-a intamplat in Muntii Gurghiului, la Festivalul "Valea Gurghiului - Valea Regilor", in 1 si 2 septembrie. Aflat la cea de-a doua editie, festivalul din acest an i-a surprins pe organizatori cu numarul mare de vizitatori. Spre deosebire de anul trecut, organizatorii au pus accentul pe muzica buna si a exclus din start debutantii si amatorii. Astfel, pe scena din creierii muntilor au urcat artisti unul si unul: Gheorghe Zamfir, Ducu Bertzi, Taxi, Iris, Trupa Fara Zahar, Trupa Balcanik si Phoenix.


Zamfir nerabdatorCel care a declansat atmosfera incendiara a fost Gheorghe Zamfir cu Grupul Magic. Cu ochii inchisi, maestrul a aratat de ce numele sau nu poate fi separat de naiuri. Cate o privire aruncata ceasului, la fiecare zece minute si priviri ferme spre taraful din spate. Ducu Bertzi s-a lasat infrant de frig si nu a stat prea mult pe scena, desi publicul i-a scandat numele si in timpul recitalului trupei Taxi. Recitalul Taxi a fost de fapt un dialog cu publicul, iar melodiile au fost alese si in functie de cerintele fanilor. Iris a dat startul la artificii. Deja obisnuiti cu publicul muresean, fiind prezenti la mai toate festivalurile mai serioase, cei de la Phoenix au aratat din nou ca vioara poate suna altfel in mana lui Mani Neumann si ca lemnul nu este atat de rezistent cand vine vorba de tobele lui Tandarica.


Insa Festivalul Vaii Gurghiului nu a insemnat numai muzica buna. Cristi Tabara, de data aceasta in calitate de prezentator, a stiut sa vorbeasca publicului, nemultumiti de prestatia lui Jugaru de anul trecut si i-a imbiat pe oameni, din cand in cand intr-o maghiara stricata, sa se bucure de celelalte evenimente ale festivalului. Mancaruri traditionale, printre care de mare succes s-a bucurat bulzul cu branza, expozitii si concursuri. Fiecare comuna de pe Valea Gurghiului si Municipiul Reghin a avut un stand propriu, si fiecare si-a adus cate o gospodarie autentica pe care au recladit-o la fata locului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.