Agresorii romani au fost identificati ca autori ai unui atac violent la adresa regizorului, fiind acuzati de furt in circumstante agravante si provocare de leziuni, potrivit cotidianului italian La Republica, citat de Rompres.
Doi adulti
Agresorii romani au fost identificati ca autori ai unui atac violent la adresa regizorului, fiind acuzati de furt in circumstante agravante si provocare de leziuni, potrivit cotidianului italian La Republica, citat de Rompres.
Doi adulti, in varsta de 34, respectiv 32 de ani, si un minor in varsta de 17 ani sunt acuzati ca l-au atacat pe cineast in plina strada, in centrul Romei, pentru a-i fura portofelul, ceasul si telefonul mobil. In prezent, cei doi agresori adulti au fost incarcerati la inchisoarea Regina Coeli din Roma, in timp ce tanarul in varsta de 17 ani a fost trimis la un centru de detentie pentru minori. Vineri seara, regizorul, convocat de carabinieri, l-a recunoscut pe unul dintre cei trei tineri arestati ca fiind unul dintre autorii atacului la adresa sa, petrecut in data de 21 august. In timp ce se intorcea acasa, regizorul a fost oprit de agresorii sai pe motiv ca doreau unele informatii, dar a fost lovit in cap si i s-au furat portofelul, telefonul mobil si I-pod-ul. Giuseppe Tornatore a fost apoi ajutat de un trecator, care l-a insotit la spital. Regizorul italian, in varsta de 51 de ani, a fost internat cu traumatism cranian si alte rani usoare la fata, ca urmare a agresiunii. Potrivit politistilor italieni, cei trei romani retinuti ar putea fi autorii mai multor furturi. Giuseppe Tornatore a castigat in 1989 premiul Oscar pentru cel mai bun film strain cu pelicula "Cinema Paradiso". Ultimul sau film, "Necunoscutul", lansat in 2006, povesteste istoria violenta si bulversanta a unui imigrant est-european in Italia.
Italienii, alarmati
Autoritatile municipale din Roma se declara ingrijorate de evenimentele produse in ultimele zile in capitala italiana, care au avut drept protagonisti cetateni romani, afirmand ca acestea nu pot fi tolerate, se arata intr-un comunicat al Partidului Romanilor din Italia (PIR), citat de Mediafax. De asemenea, responsabilul pentru siguranta publica al primariei din Roma, Jean Leonard Touadi a precizat ca cetatenii italieni sunt alarmati de incidentele tot mai dese provocate de cetatenii romani, motiv pentru care pe viitor vor trebui luate masuri cat mai drastice la adresa acestora. "Nu ascund faptul ca ultimele evenimente de acest gen ne preocupa foarte mult. Roma este un oras foarte primitor si a demonstrat ospitalitatea fata de strainii din toata lumea. Dar aceste acte de violenta atrag atentia si preocupa mult opinia publica. Acest fapt ne alarmeaza, nu poate fi vorba de un caz izolat si nu putem fi toleranti fata de episoade similare", a spus Touadi. Pe langa agresarea regizorului italian, in aceeasi saptamana, la Roma au mai fost arestati doi cetateni romani, acuzati de tentativa de omor dupa ce batusera crunt un alt italian pentru a-i fura telefonul mobil si un Ipod.
Cineastul ia apararea romanilor
In urma incidentului caruia i-a cazut victima, Tornatore este de parere ca nu toti romanii trebuie priviti ca niste raufacatori, subliniind chiar ca nu este multumit pentru ca agresorii sai au fost prinsi. "Cuvinte precum Toleranta zero in gura unor oameni de stanga, nu imi plac deloc. De ce sa sustinem o cultura care nu ne apartine, sa facem din orice iarba un manunchi, sa punem la un loc un spalator de parbrizuri cu un raufacator, sa privim pe orice imigrant ca pe un pierde-vara... Si sa consideri ca toti romanii sunt delincventi doar pentru ca doi dintre ei ti-au facut rau". Regizorul italian a mai spus ca si-a dat seama imediat ca agresorii sai sunt romani, pentru ca a lucrat cu un grup de-al lor, care l-au ajutat la restaurarea casei. "Persoane minunate, dragute, sensibile. Una dintre ele m-a sunat si mi-a spus: Imi pare rau pentru ceea ce au facut conationalii mei", a spus Tornatore. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.