Foarte multe state UE sunt afectate de seceta si de lipsa apei. Datele arata ca in prezent se inregistreaza o risipa de circa 20% din apa disponibila. Numarul regiunilor si al populatiilor afectate de seceta a crescut cu circa 20% intre 1976 si 2006.
Foarte multe state UE sunt afectate de seceta si de lipsa apei. Datele arata ca in prezent se inregistreaza o risipa de circa 20% din apa disponibila. Numarul regiunilor si al populatiilor afectate de seceta a crescut cu circa 20% intre 1976 si 2006. Pagubele economice sunt de 8,7 miliarde de euro.


Acestea sunt concluziile Consiliului Informal de Mediu, desfasurat la Lisabona la sfarsitul saptamanii trecute. In sedinta s-a afirmat ca fenomenele de seceta si deficitul de apa nu sunt noi, dar au crescut in frecventa si in intensitate in ultimii ani. O evaluare prezentata arata ca aceste fenomene severe au afectat anual peste 37% din teritoriul UE (circa 800.000 km2) si cel putin 20% din locuitori (100 de milioane). Estimarile sugereaza pierderi economice de 100 de miliarde de euro in ultimii 30 de ani. Previziunile nu sunt deloc optimiste, motiv pentru care statele membre si-au manifestat interesul de a adopta cat de curand masuri si actiuni concertate la nivel european pentru combaterea lipsei de apa si a secetei, ce vor fi integrate printr-o strategie de actiune europeana.


MASURI. In urma consultarilor cu partile interesate si a evaluarii impactului comunicarii presedintiei Europei asupra secetei, ministrii Mediului si expertii CE au analizat oportunitatea promovarii unei noi Directive pentru diminuarea efectelor secetei. Din pozitiile sustinute de fiecare stat membru a reiesit ca o abordare integrata bazata pe o combinatie de optiuni ar fi solutia cea mai adecvata, incluzand solutii bazate pe alimentarea cu apa si pe instrumentele economice. S-a stabilit ca in lunile urmatoare sa se efectueze noi analize economice si juridice pentru a determina potentialul, fezabilitatea si calendarul posibil pentru fiecare dintre optiunile avute in vedere.


Ministrii participanti au sustinut nevoia de a acorda o atentie speciala adaptarii politicilor din agricultura ca solutie a managementului eficient al apei. Statele membre au considerat ca planurile de management necesita o coordonare transfrontaliera si s-a stabilit de comun acord ca o masura importanta in managementul secetei la nivel european este infiintarea unui Observator European de Seceta.


RomaniaMinistrul roman al Mediului, Attila Korodi, s-aangajat ca Romania va pune la dispozitie date privind seceta inregistrata in tara noastra, va dezvolta programe in acest domeniu si le va implementa. Korodi a subliniat ca in bazinul Marii Negre e seceta excesiva, care induce schimbari majore in structura economica, adancind deficitul de dezvoltare a anumitor domenii si influentand conditiile sociale. Emigrarea este astfel accentuata de scaderea nivelului de trai, indusa de conditiile economice, afectate major de seceta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.