Valoarea activelor Fondului Proprietatea a crescut anul trecut cu 630 de milioane de euro, in urma aprecierii bursiere.Presedintele FP e incintat de cresterea
bursiera, in absenta oricarei
politici investitionale concrete Evolutia pozitiva de anul trecut a Bursei de Valori Bucuresti (crestere a indicelui BET-C de 28,49% in cursul anului ) a dus la majorarea valorii activelor detinute de Fondul Proprietatea (FP) cu 2,1 miliarde de lei (aproximativ 630 de milioane de euro), arata datele financiare publicate de organismul de plasament colectiv. Primele rezultate financiare din istoria Fondului, auditate de KPMG Romania, arata o valoare a activelor la finele anului trecut de 16,41 miliarde de lei, fata de 14,24 miliarde de lei la inceputul lui 2006.

Cresterea maxima a fost inregistrata de actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Valoarea acestora aproape s-a dublat, de la doua miliarde la 3,92 miliarde de lei (crestere de 96%). Rezultatul global a fost tras in jos de o majorarea cu numai 3,1% a titlurilor netranzactionate.

Bilantul final al societatii arata ca FP a inregistrat un profit net de 72,15 milioane de lei, din care actionarii urmeaza sa primeasca dividende. KPMG Romania, firma care a auditat rezultatele, a obiectat ca in absenta datelor financiare din contul de profit si pierdere pentru anul 2005 nu se poate face o comparatie cu rezultatele pe 2006.

Rezultatele „sint bune, tinind cont de conditiile in care a functionat anul trecut FP", spune presedintele organismului de plasament, Alexandru Paunescu. Fondul are litigii cu sapte societati comerciale care i-au refuzat acordarea de dividende in cursul anului 2005, nerecunoscind organismului de plasament calitatea de actionar. „Din acest motiv am obtinut dividende mai mici cu 20 de milioane de lei (137,44 milioane de lei dividende incasate pentru 2006 - n.red.) care, daca ar fi fost incasate, ne-ar fi ameliorat rezultatul", spune Paunescu.

Evaluarea activelor ar putea arata ca valoarea acestora e dubla fata de capitalul social, apreciaza presedintele FP. Potrivit ordonantei adoptate in iunie de Guvern, daca evaluarea va stabili ca activele depasesc capitalul social al FP, diferenta va fi convertita in actiuni care vor reveni statului. In caz contrar, diferenta va deveni capital subscris de stat, dar nevarsat.

Paunescu asteapta aceste rezultate pentru a putea propune actionarilor o eventuala majorare a capitalului social prin incorporarea in acesta a rezervelor de evaluare obtinute la bursa. „Intii asteptam evaluarea si apoi e posibila o majorare a capitalului social", spune acesta.

In cadrul primei sedinte a actionarilor, stabilita pentru 25 septembrie, detinatorii titlurilor FP vor discuta despre acordarea unui dividend brut de 0,00253 lei pe actiune, valoarea nominala a acestora fiind de un leu. „Valoarea bruta a dividendului este doar o propunere, urmind ca actionarii sa ia decizia finala. Valoarea totala a dividendelor propusa de conducerea fondului, de 36 de milioane de lei, reprezinta 50% din profitul realizat in 2006", spune presedintele FP.

Fondul Proprietatea a fost infiintat in vederea despagubirii persoanelor ale caror bunuri imobiliare au fost confiscate sub regimul comunist. Desi se estimeaza ca peste 100.000 de persoane sint indreptatite la primirea acestor compensatii, pina acum, cele trei institutii implicate in proces, si anume comisiile judetene de despagubire, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si Fondul Proprietatea, au reusit eliberarea de actiuni FP doar la 3.457 de persoane. Acestea detin doar 3,45% din capitalul social al FP, diferenta revenind statului, prin Ministerul Economiei si Finantelor.

Fondul, investitor in utilitati Portofoliul Fondului Proprietatea este constituit din pachete importante de actiuni la aproximativ 80 de societati si regii nationale. Peste un sfert din aceastea, respectiv 25 de entitati, au ca obiect producerea si distributia de energie, ceea ce face ca FP sa fie cel mai mare investitor in utilitati. Fondul este actionar la Petrom cu peste 20% din titluri, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, precum si la distributii de electricitate. Pachetele de actiuni detinute inca la societati nerentabile, spre exemplu Metrorex, au fost scoase in luna iunie din portofoliul Fondului.

Portofoliul final al Fondului Proprietatea poate fi consultat pe www.cotidianul.ro/select