"Va trebui sa incercam sa dam Romaniei o Constitutie care sa fie in acord cu principiile fundamentale dupa care toate tarile europene se conduc. Va trebui sa eliminam riscurile de exces, de autoritarism, care in Romania apar chiar daca au trecut 17 a
"Va trebui sa incercam sa dam Romaniei o Constitutie care sa fie in acord cu principiile fundamentale dupa care toate tarile europene se conduc. Va trebui sa eliminam riscurile de exces, de autoritarism, care in Romania apar chiar daca au trecut 17 ani de la caderea comunismului. Cu toate ca societatile moderne merg catre un principiu care este impartirea puterii, in Romania unii incearca sa acumuleze toata puterea in mainile lor, ale unui mic grup sau eventual a unei singure persoane, si aceste lucruri mi se par inacceptabile", a declarat, potrivit Rompres, seful liberalilor, premierul Calin Popescu Tariceanu. Intrebat daca PNL are un candidat pentru presedintie, Tariceanu a precizat ca a facut o aluzie prin exprimarea sustinerii de catre liberali a republicii parlamentare, adaugand ca nu crede ca atentia PNL "trebuie sa se indrepte spre aceasta functie". "Romania nu trebuie sa se bazeze pe o republica semiprezidentiala. Fara indoiala ca PNL va participa la alegerile prezidentiale si ne vom desemna un candidat, daca pana atunci nu vor fi modificari constitutionale", a spus seful liberalilor.
PD: Presedinte ales direct
Propunerea liberalilor a starnit comentarii. Democratii, care s-au pronuntat pentru o republica semiprezidentiala dupa modelul francez, au criticat proiectul PNL. "Probabil ca acele partide politice care nu sunt in stare sa ofere lideri credibili, capabili sa propuna proiecte politice pe care cetatenii sa le voteze, acele partide evident ca vor opta pentru o solutie de alegere indirecta, de catre Parlament. Si va imaginati cum ar fi un presedinte ales de catre Parlamentul celor 322, un presedinte care sa fie la mana unei clientele politice, unei clientele financiare, unei clientele economice si care sa nu aiba legitimitate in votul dat direct de catre cetatean", a spus, la Realitatea TV, presedintele PD Emil Boc.
PSD are alta treaba
Pesedistii considera ca reforma constitutionala trebuie abordata mult mai serios. "Nu cred ca in acest moment am putea intra intr-o discutie juridica, cat de cat minimala pentru a putea vedea unde ne pozitionam privind modificarea sistemului constitutional romanesc. Deocamdata, cei din partea liberala doresc sa simplifice cat se poate de mult situatia institutiei prezidentiale, iar cei din partea democrata doresc sa potenteze aceasta institutie prezidentiala pana la limitele maxime la care se poate ajunge. Prea putina lume vorbeste de capacitatea de reprezentare a cetatenilor la nivel comunitar sau parlamentar", a afirmat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.
PRM prefera republica semiprezidentiala
In numele PRM, vicepresedintele acestei formatiuni, Lucian Bolcas, a pledat pentru semiprezidentialism. "Republica semiprezidentiala este cea mai indicata. (...) Nu am dori ca un presedinte al Romaniei sa fie ales ca urmare a negocierilor intre Hrebenciuc si Verestoy - spunea dl. presedinte Vadim Tudor - si cred ca nici unui cetatean al Romaniei nu i-ar conveni aceasta formula", a spus Bolcas.
UDMR: De acord de alaltaieri
Udemeristii sunt de acord cu propunerea PNL, dar apreciaza ca nu este inca momentul. "Cu propunerea privind republica parlamentara suntem de acord. Si nu suntem de acord de azi, ci suntem de alaltaieri. E mai preferabil sa fie un Parlament care sa fie decizional din toate punctele de vedere, care reflecta poate mai nuantat vointa cetatenilor. Ca atare, noi ne-am pronuntat pentru acest sistem. Dar aceasta propunere este mai de viitor, pentru ca modificarea Constitutiei nu este la ordinea zilei. Cand i-o veni sorocul, atunci cred ca ar fi bine sa procedam la consultarea societatii, sa vedem ce doresc oamenii", a afirmat senatorul Eckstein Kovacs. (O.B./R.G.)
Parerea lui Flutur
Presedintele executiv al PLD Gheorghe Flutur a sustinut ieri ca intentia premierului Tariceanu de a transforma Romania intr-o republica parlamentara il vizeaza strict pe actualul presedinte si a criticat actuala Constitutie, "facuta dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu". "A suprima dorinta romanilor de a-si vota prin vot uninominal presedintele cred ca este in contradictie cu ce vrea majoritatea populatiei. Ce vrea domnul Tariceanu acum cred ca este un parti-pris care se refera strict la Traian Basescu si de aceea vorbeste de republica parlamentara, dar, dupa parerea mea, ignora vointa populatiei acestei tari - votul uninominal. Populatia daca da vot uninominal, asteapta si mai multa putere din partea presedintelui. Eu cred ca trebuie sa ne gandim serios sa introducem votul uninominal si la parlamentari, nu sa ne gandim sa desfiintam o institutie a statului ca-i convine cuiva", a declarat liberal-democratul Gheorghe Flutur. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.