Europarlamentarii au inceput una dintre cele doua sesiuni plenare programate pentru luna septembrie cu dezbateri despre incendii, piata unica sau combaterea alcoolismului.

Saptamana aglomerata pentru membrii Parlamentului European. In prima sesiune plenara de dupa revenirea din vacanta, eurodeputatii au pe agenda dezbateri pe subiecte diverse, printre care si unele teme sensibile.
In afara de incendiile din Grecia si instabilitatea pietei financiare, europarlamentarii vor dezbate transportul substantelor si a materialelor periculoase in interiorul Uniunii Europene, combaterea alcoolismului, piata unica, industria lactatelor.

In privinta pietei unice va fi prezentat un raport despre deschiderea sectorului transportului, telecomunicatiilor, serviciilor postale si energiei. De asemenea, europarlamentarii vor analiza un proiect de strategie a Comisiei Europene pentru a atrage atentia consumatorilor asupra efectelor negative ale alcoolului. Este vorba in special despre o mai buna informare prin intermediul etichetelor de pe produsele ce contin alcool, despre reducerea dependentei, a accidentelor cauzate de soferii bauti, precum si problema bauturilor dulci care au printre ingrediente si alcool.
Nu mai putin de trei rapoarte despre industria lactatelor isi asteapta randul, unul dintre ele avand drept tema sumele alocate de fiecare stat in parte portiilor de lapte ce le sunt servite copiilor la scoala.


LICHIDELE DE LA BORD. Miercuri, Legislativul UE se va concentra asupra combaterii terorismului, abordand in primul rand restrictiile privind cantitatea de lichid admisa la bordul avioanelor in bagajele de mana.

Europarlamentarii mai cer simplificarea legislatiei comunitare. Ei cer ca Legislativul UE sa fie direct implicat in toate proiectele de directive, alaturi de Comisia Europeana si de Consiliu. De asemenea, ei vor cere ca ONG-urile sa fie consultate mai des si, in general, intreaga odisee legislativa sa devina mai transparenta. Un raport pe aceasta tema se va adauga unei initiative a Comisiei, lansata in 2005. O statistica data publicitatii in 2002 a aratat ca exista 14.500 de legi europene fundamentale, transcrise in 97.000 de pagini. Acesta este si unul dintre motivele invocate de cetatenii europeni atunci cand spun ca sunt prea putin interesati sa aprofundeze ce este si cum functioneaza Uniunea Europeana.