Tuturor ne plac fructele si legumele. Din nefericire, gratie situatiei agriculturii din tara, vom fi nevoiti sa cumparam produse din import. Acestea au avantajul aspectului. Mere poloneze perfecte, identice, rosii, parca sculptate, ardei in toate culorile curcubeului, voluminosi, si nu numai. Doar a€˜ambalajula€™ conteaza, el capteaza atentia consumatorului in magazin, el vinde. Totusi, a€˜Afara-i vopsit gardu, inauntru-i leopardula€™.  Din dorinta producatorilor de a obtine acel aspect perfect apar anumite dezavantaje notabile: soiuri modificate genetic, fertilizatori sintetici, fungicide, pesticide, ierbicide si, in finalul lantului, la consumatorii umani, a€˜genocidea€™. Intr-o vreme a incalzirii globale, cand suntem anuntati pe diverse posturi de radio TV ca Romania e la a€˜rotisora€™, consumul de energie (si implicit emisiile de CO2) necesar pentru a transporta fructele si legumele respective din diverse tari pe raftul hipermarketului devine problematic. Pe langa aceste neajunsuri a€˜putina€™ semnificative, se mai adauga unul deloc neglijabil : PLANTELE CAPTEAZA ANTIBIOTICE. Un STUDIU recent finantat de Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA) a evaluat capacitatea plantelor de a capta antibioticele din ingrasamintele organice. Animalele crescute in complexe agricole sunt tratate adesea cu antibiotice. Acestea ajung si in materiile fecale, folosite ulterior ca ingrasamant, rezultand contaminarea mediului. Rezultatele au fost publicate in editia din iulie a Journal of Environmental Quality. INGRIJORARE Studiul a evaluat 3 tipuri de de plante : porumb, salata si cartofi. Aceastea au fost crescute timp de 45 de zile pe un sol la care s-a adaugat a€˜ingrasamant organica€™ uzual. Acesta continea sulfametazina, un antibiotic folosit in medicina veterinara , in variate doze. La analizele ulterioare, s-a aratat ca TOATE PLANTELE AU CAPTAT ANTIBIOTICUL, cea mai mare concentratie regasindu-se in frunzele plantelor. Antibioticul a fost gasit si in tuberculii cartofului, lucru ce arata ca si alte plante radacinoase, precum morcovii sau ridichile ar putea fi contaminate. (1) Efectele adverse asupra oamenilor care consuma plante cu o cantitate mica de antibiotice nu sunt cunoscute. Exista posibilitatea unor ALERGII la copiii mici sau chiar la tineri , sau aparitia REZISTENTEI LA ANTIBIOTICE , lucru ce ar diminua eficacitatea unui tratament antibiotic atunci cand el ar fi necesar cu adevarat. Rezultatele studiului sunt cu atat mai importante cu cat piata de produse organice, din plante realizate cu ingrasaminte animale, fara fertilizatori sintetici, antibiotice sau iradiere inregistreaza cresteri spectaculoase de la an la an. Se estimeaza ca pana in 2009 piata produselor organice in UE si SUA va ajunge la 42,9 miliarde de dolari anual. (2) In aceste conditii va deveni cu atat mai importanta pentru producatori verificarea a€˜ingrasamintelor naturalea€™, pentru a fi siguri ca nu exista o contaminare cu antibiotice. Totodata, mai sunt necesare multiple studii pentru a arata efectul acestor antibiotice care ajung in plante asupra organismului. CONCLUZIE : PLANTELE POT CAPTA ANTIBIOTICELE DIN SOL. EFECTELE PE TERMEN LUNG ASUPRA OAMENILOR SUNT INCA IN STUDIU. CUMPARATI FRUCTE SI LEGUME CULTIVATE LOCAL, CRESCUTE FARA FERTILIZATORI SINTETICI SAU INGRASAMINTE ORGANICE CONTAMINATE CU ANTIBIOTICE. VA PROTEJATI SANATATEA SI PARTICIPATI LA REDUCEREA INCALZIRII GLOBALE. 1) J Environ Qual 36:1224-1230 (2007) Sulfamethazine Uptake by Plants from Manure-Amended Soil Published online 27 June 2007 2) Business Insights, May 2006, Pages: 122 Innovation in Natural and Organic Food and Drinks: Winning NPD Strategies and Future Trends in Healthy and Ethical Products