Recenta criza a sistemului creditului ipotecar american, care s-a extins cu repeziciune asupra intregii piete internationale de capital, poate sa aduca o scadere consistenta a dolarului. Pentru cei care au economiile in dolari situatia pare sumbra, a
Recenta criza a sistemului creditului ipotecar american, care s-a extins cu repeziciune asupra intregii piete internationale de capital, poate sa aduca o scadere consistenta a dolarului. Pentru cei care au economiile in dolari situatia pare sumbra, avand in vedere perspectivele. Daca, pana acum doua saptamani, investitorii au realizat plasamente in dolari, considerat un "refugiu" in fata cresterii sentimentului de aversiune fata de risc, acum situatia pare sa se calmeze, ei intorcandu-se la investitiile facute anterior declansarii crizei creditelor ipotecare: achizitia altor valute, respectiv vanzarea dolarului. Pe de alta parte, un raport al Asociatiei Nationale a Economistilor americani arata ca "riscul combinat al efectelor crizei creditelor ipotecare si indatorarea excesiva reprezinta principala amenintare, pe termen scurt, la adresa economiei SUA". Vanzarile de dolari se datoreaza pariului facut de majoritatea analistilor ca Rezerva Federala americana va reduce cu cel putin 0,25% dobanda de referinta in reuniunea din 18 septembrie. In prezent, aceasta este de 5,25%, iar o dobanda mai mica nu are cum sa impulsioneze dolarul, atata vreme cat Banca Centrala Europeana pare pregatita sa majoreze luna aceasta sau in octombrie dobanda din euro-zona de la 4 la 4,25%, ceea ce va reduce si mai mult diferentialul intre cele doua dobanzi. In aceste conditii, bancile americane de investitii Goldman Sachs si Merrill Lynch si-au modificat in sens negativ estimarea pentru cursul dolarului. Goldman anticipeaza ca, in sase luni, dolarul se va deprecia pana la recordul minim istoric de 1,43, iar Merrill estimeaza o paritate de 1,40 dolari pentru finele anului. Nici macar eforturile Fed de a calma spiritele, ea injectand saptamana trecuta in piata 9,5 mld. dolari, suma totala introdusa crescand la 130 mld. dolari din 9 august, cat si declaratia facuta de presedintele sau, Ben Bernanke, conform careia institutia pe care o conduce va actiona cum este necesar pentru a limita impactul turbulentelor din piata financiara asupra economiei, nu ii va salva pe investitorii care au luat decizii proaste, nu a avut efecte deosebite asupra paritatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.