Criza sociala din Moldova, cel mai sarac stat european, este una acuta si este generata de zecile de mii de cetateni moldoveni care parasesc anual tara pentru a lucra in strainatate. Asta in pofida sumelor mari de bani pe care emigrantii le tri

Criza sociala din Moldova, cel mai sarac stat european, este una acuta si este generata de zecile de mii de cetateni moldoveni care parasesc anual tara pentru a lucra in strainatate. Asta in pofida sumelor mari de bani pe care emigrantii le trimit constant in tara, constata Radio Europa Libera. IMPACT. Destramarea Uniunii Sovietice a avut un impact devastator asupra economiei moldovene, declansand afluxul spre state ca Italia, Portugalia, Spania si Grecia. Potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (ILO), un imigrant moldovean castiga in strainatate in medie circa 800 de dolari pe luna, o suma consistenta in comparatie cu salariul mediu lunar din Republica Moldova, de aproximativ 120 de dolari. Salariile incasate de acestia in strainatate sunt, in unele cazuri, singura sursa de venit pentru multe familii din Republica Moldova. Autoritatile moldovene devin insa din ce in ce mai ingrijorate de afluxul fortei de munca. Oficialii de la Chisinau sustin ca circa 20 la suta din populatia activa a tarii, aproximativ 300.000 de persoane, lucreaza in strainatate. Surse independente apreciaza insa ca cifra reala este de trei ori mai mare. ALTERNATIVA. Aproximativ o treime dintre emigrantii moldoveni sunt absolventi de studii superioare care au renuntat la slujbele prost platite din sectorul public.Numarul moldovenilor care vor sa emigreze a crescut insa vizibil in 2007, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Unul din opt cetateni moldoveni a depus cerere pentru dobandirea cetateniei romane pe care o pot primi daca parintii sau buncii solicitantului erau cetateni romani inainte de 1940, cand Republica Moldova era parte integranta din Romania. Unul din noua copii din Republica Moldova are cel putin unul dintre parinti plecat in strainatate, majoritatea fiind crescuti de rude sau, in unele cazuri, abandonati complet. Desi sustinuti financiar, acesti copii se confrunta cu o serie de riscuri. Lucia Savca, directorul Asociatiei de Psihologi din Republica Moldova, a declarat ca absenta parintilor si a educatiei oferite de acestia ii transforma pe copii in persoane vulnerabile din punct de vedere social si psihologic. SLCAVAGISM MODERN. Migratia fortei de munca in Uniunea Europeana este privita de analisti ca pe o afacere cu adanci ramificatii in Administratia Nationala, una care are stranse legaturi cu traficul de persoane din aceasta tara. O viza de turist, necesara unui moldovean pentru a ajunge sa lucreze in Uniunea Europeana, costa cam 4-5 mii de euro. Banii ajung in mana unor organizatii criminale, care procura vizele pentru cetatenii moldoveni, apoi ii duc la munca in special in Italia si Spania, tari in care ii transforma in adevarati sclavi moderni. Pretextul este legat de banii pe care ii datoreaza respectivelor cercuri mafiote pentru procurarea vizelor de turist.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.