Nascuta in 1936, Ioana Setran este absolventa (1959) a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, clasa Mac Constantinescu, numele de artist al sculptorului Mihail Filip Constantinescu. Este membra a Academiei Internationale de
Nascuta in 1936, Ioana Setran este absolventa (1959) a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, clasa Mac Constantinescu, numele de artist al sculptorului Mihail Filip Constantinescu. Este membra a Academiei Internationale de Ceramica din Geneva.
"<<Microcosm>>, expunerea de sub boltile brancovenesti, reuneste pentru public creatia in portelan din ultimele decenii, circa 80 de piese mici, vietati si plauri inspirate din mica lume ascunsa sub desis de frunze sau plutind libera pe luciu de ape. Este o lume reala si imaginata in acelasi timp, ca o perpetua situare in timpurile mitice, fertile si pure ale Genezei. Albeata portelanului translucid, ars la peste 1200 de grade Celsius, transfigureaza dalb o microfauna imaginara dar perfect verosimila, o lume fragila si pura de vietati si plante mici privite cu tandrete si intelegere. Poate ca este in acest Microcosm si o metafora, vrand sa arate cum am putea aparea, intr-un sfarsit, in fata Creatorului, fragili si mici, descoperiti si dezarmati cu totul, in ciuda redutabilelor arme (clestii, otrava, antenele si coarnele) poporului de libelule si radaste al Ioanei Setran. Gestul artistei (...) se mentine (...) ca o ofranda, pe care (...) o aduce Vietii insasi", apreciaza Doina Mandru.
Vernisajul a avut loc ieri dupa-amiaza, in prezenta criticului Aurelia Mocanu, la Galeria Lapidarium. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.