Etnicii maghiari din afara granitelor Ungariei au cerut un statut special pentru cei din Romania, in conditiile in care Ungaria va adera la spatiul Schengen de anul viitor, potrivit MTI. Romania are ca obiectiv sa devina stat Schengen abia din 2012.
Etnicii maghiari din afara granitelor Ungariei au cerut un statut special pentru cei din Romania, in conditiile in care Ungaria va adera la spatiul Schengen de anul viitor, potrivit MTI. Romania are ca obiectiv sa devina stat Schengen abia din 2012. Ei si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca etnicii maghiari din Romania ar putea sa nu fie prezenti in Parlamentul European. Pal Csaky, din cadrul organizatiei etnicilor maghiari din Slovacia, a cerut elaborarea unor proceduri speciale pentru garantarea vizelor, in timp ce Istvan Pasztor, reprezentand maghiarii din Serbia, a cerut ca cetatenia ungara sa se bazeze pe etnie, si nu pe rezidenta. Solicitarea a fost lansata la reuniunea etnicilor maghiari din afara Ungariei, organizata sambata la Sturovo, in Slovacia. Participantii au expus o serie de probleme, subliniind ca trebuie sa se puna mai mult accent pe strategia de mentinere a legaturilor cu comunitatile din afara UE dupa aderarea Ungariei la spatiul Schengen. In aceste conditii, maghiarii din Serbia si Ucraina vor avea nevoie din 2008 de vize pentru a intra in Ungaria. Budapesta a luat in 2006 decizia ca etnicii mag hiari din jurul frontierelor sa primeasca vize gratuite pe o perioada de cinci ani, motivandu-si decizia prin raspunderea pe care o are pentru minoritatile maghiare. Exemplul dat de Budapesta este adeseori invocat de romanii din jurul granitelor, care trebuie sa treaca prin calvarul obtinerii vizelor. In actualul scandal al vizelor de la Chisinau, acest aspect a fost din nou adus in discutie de opozitia de la Chisinau.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.