Un tribunal din Rusia a trimis la inchisoare sapte persoane care s-au dovedit a fi responsabile pentru moartea jurnalistului Igor Domnikov in 2000.

Asasinarea lui Igor Domnikov este primul caz de ucidere a unui jurnalist rus care s-a soldat cu condamnari de cind Vladimir Putin a devenit presedinte, scrie „The International Herald Tribune".

Domnikov, angajat al publicatiei „Novaya Gazeta", incepuse sa-si concentreze atentia asupra cazurilor de coruptie la nivel inalt din Rusia, cind a fost atacat in apropierea locuintei sale din Moscova de un grup de persoane necunoscute. Dupa ce a fost lovit cu brutalitate in repetate rinduri cu un ciocan, acesta a ajuns la spital, unde a murit dupa doua luni de agonie.

Saptamina trecuta, un tribunal din orasul Kazan a condamnat patru persoane la inchisoare pe viata si a pedepsit alte trei cu detentie de la 18 pina la 25 de ani pentru uciderea a 23 de persoane, inclusiv Domnikov, si alte opt rapiri, a declarat Enza Galiulina, un oficial al curtii regionale.

„Din 2000 si pina acum, cel putin 14 jurnalisti au fost ucisi pentru articolele incomode pe care le publicau. Libertatea presei a fost considerabil ingradita sub conducerea lui Putin. Toate posturile mari de televiziune din Rusia se afla sub controlul guvernului", a declarat un reprezentant al Comitetului pentru Protejarea Jurnalistilor.

Joel Simon, directorul executiv al Comitetului, a cerut autoritatilor ruse sa investigheze cazul Domnikov in continuare si sa depisteze mintea diabolica ce a ordonat intreaga operatiune. Eduard Tagiryanov, liderul grupului condamnat pentru uciderea jurnalistului, care a primit o sentinta pe viata, a spus curtii ca uciderea lui Domnikov a fost ordonata de un fost viceguvernator al regiunii de vest Lipetsk, Serghei Dorovski, ca razbunare pentru o serie de articole critice la adresa sa, a declarat Andrei Lipski, editorul adjunct al „Novaya Gazeta".

Dorovski a negat orice implicare si nu a fost acuzat. Lipski a adaugat ca cei vinovati cu adevarat pentru toate aceste crime nu vor raspunde niciodata in fata justitiei din cauza faptului ca sint niste persoane extrem de influente.