In vara lui 1996, cand Ion Iliescu se pregatea de marea confruntare numita scrutin prezidential, Viorel Hrebenciuc, la vremea respectiva, daca nu ma insel, sef de campanie la Cotroceni, imi spunea ca pentru a sti ce urmaresc adversarii presedintelui
In vara lui 1996, cand Ion Iliescu se pregatea de marea confruntare numita scrutin prezidential, Viorel Hrebenciuc, la vremea respectiva, daca nu ma insel, sef de campanie la Cotroceni, imi spunea ca pentru a sti ce urmaresc adversarii presedintelui in exercitiu are o modalitate foarte simpla: citeste "Romania libera". Condusa de Petre Mihai Bacanu, "Romania libera" din acel timp era un oficios al Opozitiei. Au trecut unsprezece ani de la momentul respectiv. Ce urmareste Opozitia nu-ti poti da seama din lectura nici unui ziar de pe teritoriul scumpei noastre patrii. Pentru ca Opozitia nu are nici un ziar care, intr-un fel sau altul, sub umbrela de independent, sa-si asume rolul de purtator de cuvant.
Ce urmareste Puterea, mai ales Puterea intruchipata de Cotroceni, poti afla citind aproape toate ziarele din Romania. Cu mici exceptii, toate au devenit hartia higienica a Jupanului din Deal.
Adevaratul purtator de cuvant al Presedintiei ramane insa "Evenimentul zilei", portdrapelul presei prezervativ, comercializate in Romania de  Familia Ringier.
Din acest punct de vedere, PSD n-ar avea nevoie sa-si trimita spioni pentru a afla ce urmareste Traian Basescu. E suficiente sa citeasca, fie si in fuga, "Evenimentul zilei", careia i se mai spune, de asta, si Oficiosul.
De cand conducerea PSD a anuntat depunerea unei Motiuni de cenzura, Oficiosul duce o campanie acerba pentru a convinge ca e o prostie.
Mai nou, dat fiind ca PSD trece printr-o criza de limbarita democratica, "Evenimentul zilei" a purces la cultivarea mai mult decat batatoare la ochi a liderilor PSD care au indoieli fata de depunerea Motiunii.
Asa se explica brusca simpatie cu care s-au pricopsit Ion Iliescu si Adrian Nastase, politicieni care, la ordinele Stapanului de la Cotroceni, au fost haituiti de ziarul care si-a asumat, in Romania democratica, ipostaza de Pravda mai deocheata.
Ion Iliescu si Adrian Nastase si-au exprimat, intr-un fel sau altul, opozitia fata de decizia conducerii PSD.
Dincolo de faptul ca si Ion Iliescu si Adrian Nastase uita ca n-ar fi permis, la vremea cand erau sefi de partid, astfel de iesiri publice, mai ales cand e vorba de o decizie atat de importanta pentru partid, pozitiile lor sant intr-un divort pregnant cu realitatea. Si unul si celalalt recomanda drept solutie pentru PSD sprijinirea mai departe a Guvernului Tariceanu (Ion Iliescu) sau faurirea unei aliante cu PNL (Adrian Nastase).
Desigur, aceasta ar fi solutia in contextul actual, dominat de ambitia lui Traian Basescu de a provoca o criza politica, moment care-i satisface nevoia de rating, tipica unei personalitati de starleta.
Problema, marea problema e cea daca PNL e dispus la o astfel de  solutie.
Toate datele arata ca partidul guvernului exemplar minoritar nici nu se gandeste la asa ceva.
Dupa plecarea PD de la guvernare, liderii PNL n-au luat nici o clipa in calcul posibilitatea unei rasturnari printr-o Motiune de cenzura. Ei au contat, desigur, pe teama PSD de urmarile unei caderi a Executivului: alegeri anticipate, trecerea jocurilor in mainile presedintelui. De aici o trasatura de esenta a PNL din ultimul timp: si cu mina-n san si cu sufletu-n rai. Liderii partidului cred ca se pot desfata cu beneficiile unei guvernari fara a-si risca zestrea politica prin concesii fatise facute PSD.
Acum insa, dupa opinia noastra, PSD e constrans de viata sa depuna o Motiune de cenzura si sa-si asume toate consecintele acesteia.
L-a impins la asta insasi pozitia PNL.
Vrand sa contracareze acuzatiile PD si PLD de negustorie pe sest cu PSD, PNL a uitat ca depinde la guvernare de PSD.
Scaderea PSD in sondaje nu-si are cauza in ambiguitatea pozitiei partidului fata de guvernare, ci in sfidarea din partea PNL. Electoratul PSD sanctioneaza astfel nu o alianta, ci o umilire. Orice simpatizant al PSD vede ca PNL, desi dependent de PSD, duce o politica de dreapta, anti-PSD, prin toate datele sale de esenta.
O data angajat pe acest drum, PSD nu mai poate da inapoi fara riscul de a se prabusi total in sondaje.
Singurul lucru care l-ar mai putea opri ar fi decizia PNL de a face o alianta transparenta cu PSD.
E in stare PNL de asa ceva?
Dupa opinia noastra, nu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.