Renovarea Bastionului Terezia din Timisoara a intrat in impas din cauza neglijentei functionarilor.

Autoritatile din Timis vor pierde o finantare nerambursabila de 9 milioane de euro, din fonduri PHARE, pentru ca autorizatia de constructie a expirat pe 9 august, fara sa fie solicitata prelungirea ei. „A fost o neglijenta din partea Serviciului de Investitii, care n-a urmarit derularea corecta a actelor si care s-a trezit sa prelungeasca autorizatia cu doua zile dupa ce expirase termenul legal. Am optat atunci pentru o noua autorizatie si marti voi avea primele discutii cu constructorii. Din punctul meu de vedere, finantarea nu se va pierde", a declarat duminica, pentru NewsIn, Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ Timis.

Proiectul de reabilitare a Bastionului Terezia urma sa fie finantat din fonduri europene nerambursabile, iar contributia administratiei judetene si municipale trebuia sa reprezinte 30% din valoarea totala a lucrarilor. Expirarea autorizatiei de constructie i-a pus intr-o situatie delicata pe administratorii judetului, dupa ce firmele germane Bennert si Prova cistigasera licitatia pentru executarea lucrarilor.

Sorin Ciurariu, arhitectul-sef al municipiului Timisoara, a confirmat faptul ca CJ Timis a solicitat o noua autorizatie, dar nu a putut preciza daca finantarea proiectului se va pierde. Consiliul Judetean si Primaria Timisoara detin in administrare Bastionul Terezia, in cote de 75% si respectiv 25% din intreaga constructie.

Bastionul Terezia a fost construit intre anii 1730 si 1735, in timpul ocupatiei habsburgice, in stil baroc, sub forma stelara. Astazi se mai pastreaza doar o parte a zidului si a fortificatiilor care au facut parte din vechea Cetate a Timisoarei. CJ Timis a mai pierdut doua finantari europene nerambursabile, in valoare de 37 de milioane de euro, pentru constructia unei gropi ecologice in localitatea Covaci, si inca 3,9 milioane de euro pentru integrarea zonei de agrement de la Surduc in circuitul turistic european.