O veste teribila a zguduit galaxia: Dan Pavel nu mai e, formal, alaturi de Gigi Becali.

Eh! Un fleac! L-au ciuruit! Mai exact: l-au ciuruit „niste javre" de linga Gigi (conform declaratiei lui Dan Pavel pentru Cotidianul). Asa suna, pe scurt si previzibil, povestea despartirii dintre cele doua personaje.

Cititorii vor remarca, sint sigur, inca un semn ca asemanarea dintre aceste doua personaje nu este trucata: Pavel zice „javre", Becali zice si el „javre". E doar un detaliu, marginal in ecuatia de ultima ora a celor doi, dar e bine sa fie subliniat si memorat. O mica paranteza: nu trebuie exclusa o a treia impacare dintre cei doi. Nu excludeti, asadar, ca Pavel sa candideze din partea PNG la euroalegeri. Pavel s-a laudat ca l-a cizelat pe Becali si ca, in acest fel, are un ascendent asupra lui. La rindul lui, patronul de la Steaua a insistat ca in PNG, fostului sau presedinte executiv ii este inca rezervat locul doi pe listele de candidati la PE. Am inchis paranteza.

Pavel pleaca, asadar, pentru a doua oara din preajma lui Becali, lasindu-l din nou pe Hrebenciuc sa ii aline nevrozele si insomniile exoticului personaj cu mari ambitii politice. Becali plus Pavel nu era o suma placuta ochiului; in registru politic, in zona care nu are de-a face cu morala, alaturarea dintre cei doi facea oarecare sens. Acum insa, Becali minus Pavel e, din perspectiva politica, o „dihanie" care provoaca, mult mai usor, greata. Raceala dintre cei doi e evidenta. Becali e mai irational decit de obicei, mai mesianic si evolueaza public deasupra mediei sale obisnuite de mirlanie. Becali e, in absenta unei voci care sa ii sufle in ureche macar sa nu se pripeasca in judecati, un mahalagiu de duzina. A fost o perioada, haideti sa fim corecti, in care Becali macar se straduia sa elaboreze cit de cit coerent cu privire la proiectul sau politic, sinistru in fond, ma grabesc sa adaug. Perioada aceasta a coincis cu a doua descalecare a lui Dan Pavel linga Gigi Becali.

Nu as vrea sa se inteleaga din ce spun ca Dan Pavel ar fi un strateg redutabil si un vizionar. Luati aminte la obstinatia cu care spune despre sine ca e toba de carte, rememorati aroganta cu care rula citeva fise de lectura si adaugati la astea credinta lui ca va face din Becali Ciobanul Suprem al neamului romanesc; toate trei insirate simultan cu fraza in care spunea mindru ca s-a dus la Becali ca sa cistige cit nu va lua in toata cariera sa de profesor. In ciuda acestora, Pavel il calmase intr-un fel pe Becali. De aceea, reusise; de aceea, Becali era mai periculos. Acum, fara Pavel linga el, Becali aplica retete care il dezumfla sigur. Asta e de bine. Dar nu excludeti o impacare a celor doi. La OTV, bineinteles.