Centrul de Protectie a Plantelor a organizat in ultimii ani licitatii in valoare de aproximativ 3,5 milioane de dolari. "Razboiul" pe banii publici s-a dat intre firma detinuta de socru si cea a ginerelui. Dupa cinci ani in care a detinut monopolul a
Centrul de Protectie a Plantelor a organizat in ultimii ani licitatii in valoare de aproximativ 3,5 milioane de dolari. "Razboiul" pe banii publici s-a dat intre firma detinuta de socru si cea a ginerelui. Dupa cinci ani in care a detinut monopolul asupra licitatiilor, socrul a fost invins de ginere.

Centrul de Protectie a Plantelor (CPP) Bucuresti este o institutie publica aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si este condusa de directorul Grigore Dan Mihail. Putini oameni au auzit de aceasta institutie. Numai ca aceasta institutie a beneficiat pana acum de peste 3,5 milioane de dolari din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru a face tratamentele corespunzatoare materialului vegetal din Bucuresti. Banii au ajuns in contul unor firme conduse de Petre Iancu, nasul de cununie al directorului Grigore Dan Mihail, si ginerele "nasului" Aurel Gabriel Dragut.


"RAZBOI". Dupa cinci ani in care a castigat licitatiile, "nasul" a pierdut surprinzator ultimele doua licitatii. Ofertele castigatoare au fost ale firmei Flore Agrofert SRL, patronata de Aurel Gabriel Dragut, ginerele nasului, iar banii au ramas in familie. "Substantele necesare desfasurarii obiectului de activitate (...) se achizitioneaza anual si fac parte din grupele: insecticidelor, fungicidelor, acaricidelor, stimulatorilor de crestere, erbicidelor etc., iar enumerarea acestora pe categorii de tratamente incepand cu anul 1999 si pana in prezent este o lucrare care se poate intinde pe sute de pagini", ne-a declarat directorul Grigore Dan Mihail. Surse din cadrul Centrului de Protectie a Plantelor ne-au declarat ca Iancu Petre l-a cununat pe Grigore Dan Mihail. In schimb, directorul Grigore sustine ca Iancu Petre nu i-a fost nas la a doua casatorie.


SOCRU VS GINERE. Centrul de Protectie a Plantelor a organizat in anul 2007 o licitatie pentru achizitionarea de substante de uz fitosanitar. La licitatie s-au inscris doua societati. Agrocris Grup SA si Flore Agrofert SRL. Numai ca prima firma este detinuta de Petre Iancu, care are 92% din actiunile firmei, iar printre actionari se regaseste si fiica acestuia, Loredana Elena Iancu. Loredana Iancu este casatorita cu Aurel Gabriel Dragut, patronul firmei Flore Agrofert SRL. Astfel, socrul si ginerele s-au "razboit" pentru 2,1 milioane de lei noi, pusi la bataie de directorul Grigore Dan Mihail. "Castigatorul licitatiei a fost SC Flore Agrofert SRL, iar valoarea contractului este de 2.100.000 RON. Licitatia pentru achizitionarea substantelor (...) se organizeaza anual pentru toata cantitatea de substante necesara desfasurarii obiectului de activitate al institutiei noastre in bune conditii", ne-a declarat directorul Grigore Dan Mihail. La fel s-a intamplat si in anul 2006. Centrul de Protectie a Plantelor a organizat o licitatie pentru achizitionare de substante. Valoarea contractului a fost de 18 miliarde de lei vechi.

La licitatia organizata de CPP s-au inscris tot doua firme, desi valoarea contractului nu era deloc de negjijat. Lupta "simulata" s-a dat bineinteles intre firma Agrocris Grup SA si SC Flore Agrofert SRL.


PRIETENIE VECHE. Incepand cu anul 2001, Centrul de Protectie a Plantelor a organizat anual cate o licitatie publica pentru achizitionarea de substante necesare desfasurarii obiectului de activitate. Asadar, SC Agrocris Grup SA castiga prima licitatie in valoare de 4,5 miliarde lei vechi in anul 2001. Actionarul majoritar al societatii Agrocris Grup SA este Petre Iancu. In anul 2002, pentru suma de 6 miliarde de lei vechi isi dau concursul la licitatie pentru prima data trei firme. Printre care si Agrocris Grup SA. Surprinzator sau nu, castiga tot "nasul" Petre Iancu. Daca in primii doi ani nasul a mai avut cat de cat concurenta la licitatii, in anul 2003 se organizeaza o noua licitatie in valoare de aproximativ 4 miliarde lei vechi, unde "nasul" castiga fara drept de apel, deoarece alte firme nu s-au mai interesat sa depuna oferte. In primii trei ani, Petre Iancu a castigat trei licitatii in valoare de aproximativ 15 miliarde de lei. "Valorile la contracte au crescut de-a lungul anilor, pentru ca nu aveam bani sa respectam calendarul biologic o data cu dezvoltarea institutiei. Era nevoie de institutia noastra pentru descentralizarea serviciilor. Principali beneficiari ai acestor tratamente sunt institutiile care sunt in subordinea Consiliului General prin Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti si institutiile aflate in subordinea Consiliilor Locale", ne-a declarat Grigore Dan Mihail.


"LA MAI MARE". O data cu dezvoltarea Bucurestiul s-au inmultit si tratamentele pentru materialul vegetal. Si cum in Bucuresti, in loc sa se dezvolte spatiul verde, se defriseaza si se retrocedeaza din ce in ce mai mult, nu intelegem de ce s-au inmultit aceste tratamente. Aceasta dilema a incercat sa o dezlege tot Grigore Dan Mihail care sustine ca: "Diferentele de la an la an pe valoarea de contract sunt date si de inmultirea tratamentelor si eficientizarea lor. Cel mai bun barometru sunt serele, pentru ca acolo nu am avut nici un fel de problema". In anul 2004, valoarea contractului pus la bataie de Centrul de Protectie a Plantelor creste de aproape trei ori fata de anul anterior. Centrul de Protectie a Plantelor decide sa scoata din "buzunarul cetateanului" suma de 11 miliarde de lei pentru licitatia de substante. Castigatorul licitatiei nu este nimeni altul decat Petre Iancu prin firma Agrocris SA. La licitatie a mai participat si firma Agrochim SA, detinuta de cinci actionari, dupa cum urmeaza: Anghel Iancu (88 ani), Ioana A. Iancu (86 de ani), Petre A. Iancu (57 de ani), Mihaela D. Iancu (53 de ani) si Marin Dumitru (84 de ani). "Daca Ministerul Agriculturii imi asigura o parte din substante, si Consiliul General imi asigura banii, pot asigura tratamente. De regula, Ministerul Agriculturii nu prea a asigurat in ultimii ani, adica cantitatile pe care le-am luat eu au fost foarte mici", sustine Grigore Dan Mihail.


Valoarea licitatiei organizate in anul 2005 atinge un nou record. 14 miliarde de lei vechi. Banii bucurestenilor. Lupta pentru potul cel mare al CPP se da intre Agrocris Grup SA si SC Corser SRL. Conform documentelor de la Registrul Comertului, firma Corser SRL este radiata. Oferta castigatoare a fost depusa tot de Petre Iancu. In cinci ani, firma condusa de Petre Iancu nu a pierdut nici o licitatie organizata de "finul" Grigore Dan Mihail. Firma Agrocris a castigat licitatii in cinci ani in valoare de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi.  BENEFICIARUL
"Castigatorul licitatiei a fost SC Flore Agrofert SRL, iar valoarea contractului este de 2.100.000 RON. Licitatia pentru achizitionarea substantelor (...) se organizeaza anual pentru toata cantitatea de substante necesara desfasurarii obiectului de activitate al institutiei noastre"JUSTIFICARE
"De regula, cand cineva face o sesizare nu are alt element de a ataca o institutie decat licitatiile. Din anul 2000, de cand a aparut legea cu achizitiile publice am respectat toate procedurile, care au fost publicate si anuntate in Monitorul Oficial. Toate aceste contracte au fost verificate"
TRATAMENTE
"Diferentele de la an la an, pe valoarea de contract, sunt date si de inmultirea tratamentelor si de eficientizarea lor. Cel mai bun barometru sunt serele, pentru ca acolo nu am avut nici un fel de problema"
Grigore Dan Mihail, director CPP Bucuresti Institutia boss-uluiDirectorul Grigore Dan Mihail, surprins de faptul ca Jurnalul National se intereseaza de banii publici, ne-a declarat ca: "De regula s-au respectat toate procedurile in conformitate cu legea, indiferent ca a fost analiza de oferte sau licitatie publica de oferte. Ma asteptam sa ma intrebati de activitatea institutiei. De regula, cand cineva face o sesizare nu are alt element de a ataca o institutie decat licitatiile. Din anul 2000, de cand a aparut legea cu achizitiile publice, am respectat toate procedurile, care au fost publicate si anuntate in Monitorul Oficial. Toate aceste contracte au fost verificate. Am avut controale de la Curtea de Conturi de la Directia de audit." Si ca orice institutie publica care se respecta, Centrul de Protectie a Plantelor are si un site estimat la aproape 100 de milioane de lei vechi, peste 4.000 de dolari. "Site-ul institutiei a costat aproximativ 100 de milioane si a fost executat de catre SEED SRL. Ne presteaza asistenta tehnica, software si tehnici de echipamente etc.", a declarat Grigore Mihail. La o prima vedere am putea spune ca pretul site-ului (www.pmb-cpp.ro) a fost cam piperat. Pe banii bucurestenilor, de la aceeasi firma s-au mai cumparat cinci telefoane mobile cu "hands free", in valoare de 52 de milioane de lei vechi, si laptop-uri in valoare de peste 10.000 de dolari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.