Orice cetatean roman este obligat sa cunoasca legile si sa le respecte, altfel risca sa fie supus sanctiunilor legale. Exceptie fac magistratii, care de prea multe ori cand sunt depistati ca incalca vreo lege, nu dau in nici un fel de socoteala.
Orice cetatean roman este obligat sa cunoasca legile si sa le respecte, altfel risca sa fie supus sanctiunilor legale. Exceptie fac magistratii, care de prea multe ori cand sunt depistati ca incalca vreo lege, nu dau in nici un fel de socoteala. Desi unora poate parea exagerata remarca noastra, ZIUA prezinta azi un caz care demonstreaza pe deplin ca unii magistrati nici macar nu citesc legile atunci cand le aplica. Si dau ani grei de puscarie pe legi care au fost demult abrogate.
Lipsa de profesionalism si de carte a unora dintre judecatori se poate repara in unele cazuri, insa in cele mai multe aceasta genereaza ori drame umane ori ii face scapati pe rau-facatori.
In cele ce urmeaza prezentam un caz cu implicatii extrem de grave, in care cativa judecatori de la Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti au dat 126 de ani de inchisoare unui grup de 30 de inculpati pe baza vechii legi a taxei pe valoarea adaugata, care a fost abrogata la 1 ianuarie 2004, odata cu intrarea in vigoare a noului cod fiscal.
Desi cazul mai poate fi reparat, intrucat nu s-a consumat faza de recurs a procesului penal, reiese fara putinta ca doua instante la rand au aplicat o lege abrogata de peste trei ani, fapt ce naste legitima intrebare daca in Romania mai garanteaza cineva o judecata dreapta si inteleapta.
Banda de la Finantele Sectorului 5
Prin Rechizitoriul nr. 200/P/ din 12.12.2001, procurorul Iulian Dinu de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a trimis in judecata un lot de 30 de inculpati, pentru savarsirea unor infractiuni de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare si fals. Lotul de inculpati a fost vestit la vremea sa, fiind compus din fostii directori ai Administratiei Financiare Sector 5 si numerosi sefi de servicii si inspectori fiscali ai aceleiasi institutii. Parte din ei au fost destituiti din functii, altii lucreaza bine mersi in continuare. Lotul de lucratori ai Administratiei Financiare Sector 5, compus din inculpatii: Ionel Danescu, Elena Braia, Ana Angela Georgescu, Violeta Serb, Elena Ioanitoaia, Constanta Bratu, Lidia Podaru, Ioana Busa, Nicolae Batanasi, Cristian Daniel Batanasi, Nicolita Batanasi, Carmen Elisabeta Batanasi, Costache Batanasi, Evelyne Stancescu, Maria Lavinia Marinescu, Mihai Alexandru Ianculescu, Alexandru Braia, Ovidiu Virgiliu Costache, Iuliana Opritescu, Valentin Nedelea, Constantin Costache, Elena Constantin, Mariana Papanicoglu, Cezar Pintea, Lucian Nidelciu, Mihai Sorinel Dumitru, Marius Valentin Balasa, Gabriel Dan Anasia, Nicolae Eduard Poesina, Florian Nicolae si Cristina Smaranda Duta - a fost acuzat ca in mod organizat a stabilit intelegeri cu o serie de patroni de firme, in urma carora s-au intocmit dosare fictive de rambursari de TVA in favoarea societatilor comerciale ale respectivilor patroni.
Frauda de peste 107 miliarde de lei vechi
Expertiza contabila administrata a stabilit ca bugetul de stat a fost fraudat cu peste 107 miliarde lei vechi de pe urma rambursarilor ilegale de TVA.
Intreaga retea infractionala a fost condusa de fostul director general Ionel Danescu (a carei sotie avea si ea un SRL care a beneficiat de rambursare fictiva de TVA), astfel incat anchetatorii au dispus instituirea de sechestru asigurator pe bunurile inculpatilor. S-a mai retinut de asemenea ca si alti inspectori fiscali, dintre cei trimisi in judecata, lucrau la o serie de societati comerciale in calitate de contabili, precum si faptul ca pentru rambursarile ilegale de TVA s-a apelat in unele cazuri la infiintarea unor firme fantoma care nu functionau, si nu aveau bilant contabil, dar care erau servite pentru a emite facturi false catre firmele care cereau apoi ilegal rambursari de TVA. Semnatura finala pe deciziile de rambursare de TVA ii revenea ex-directorului Ionel Danescu.
Justitie jenanta
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti, unde a fost repartizat judecatoarei Maria Tripadus, de la Sectia I penala, unde a fost inregistrat sub nr.5781/2001. Dupa o judecata care a durat aproape patru ani, la 03.10.2005 judecatoarea Tripadus a dat sentinta. Inculpatii au fost achitati pentru inexistenta infractiunii de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Insa pentru o parte insemnata dintre ei s-a schimbat incadrarea juridica, din infractiunea de inselaciune prevazuta de Codul penal, in infractiunea prevazuta de art. 36 din Legea 345/2002, privind taxa pe valoarea adaugata (TVA), articol care prevede: "Determinarea, cu rea-credinta, de catre persoane impozabile a sumei taxei pe valoarea adaugata de rambursat si obtinerea nelegala, in acest fel, a unor sume de bani de la organele fiscale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 7 ani".
In baza acestui text de lege, instanta a condamnat 17 dintre cei 30 de inculpati la pedepse cuprinse intre doi ani si patru ani de inchisoare (cazul ex-directorului Danescu). Au existat si condamnari pentru fals, toate insa sub 1 an si jumatate de inchisoare, insa in cazul fiecarui inculpat condamnat s-a dispus executarea pedepsei cele mai mari, respectiv cea pentru infractiunea la Legea 345/2002 a TVA-ului.
Inexplicabil, instanta de judecata nu a observat insa ca Legea 345/2002 in baza carora a dat cele mai dure pedepse era abrogata de la 1 ianuarie 2004, data la care a intrat in vigoare Legea 571/2003 privind Codul fiscal (publicata in Monitorul Oficial nr. 171 din 23.12.2003). Este de nepermis pentru un magistrat sa nu verifice, atunci cand aplica o lege, daca aceasta mai este sau nu in vigoare.
Gafa a continuat si in apel
A urmat judecarea apelului, declarat atat de Parchet, cat si de partile din dosare (inculpati si parti civile). Nimeni nu a invocat insa in motivele de apel faptul ca Legea 345/2002 fusese abrogata. Cazul a fost repartizat Sectiei a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti, care prin decizia penala nr. 261/A din 27.07.2007 (dosar 300/3/2001), i-a condamnat pe toti cei 30 de inculpati, majorand cu asprime pedepsele pentru infractiunea prevazuta de art. 36 din Legea abrogata a TVA. Astfel, in cazul inculpatilor Ionel Danescu, Elena Braia si Constanta Bratu s-a dat pedeapsa maxima de sapte ani de inchisoare prevazuta de textul de lege abrogat, restul inculpatilor primind cinci ori patru ani de inchisoare. Ironia sortii a facut, ca la fel ca si la Tribunalul Bucuresti, nici judecatorii Curtii de Apel Bucuresti sa nu observe ca legea de care au facut parada, dand pedeapsa maxima, era abrogata, in cazul lor, de mai bine de trei ani si jumatate. Iata, prin urmare, cum se judeca in Romania din 2007, cand la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii se pretinde ca avem o Justitie la nivel european. Cazul de fata demonstreaza ca legile nici macar nu sunt citite, daramite aplicate in litera si spiritul lor. Un calcul aritmetic asupra condamnarilor, pronuntate de cele doua instante, arata ca s-au aplicat 126 de ani de inchisoare pe baza legii abrogate.
Nici avocatii apararii nu s-au prins
Cazul de fata are insa si o parte hilara. Daca pe de o parte, instantele de judecata au fost intr-atat de indolente pentru a nu verifica daca o lege mai este sau nu in vigoare, pe de cealalta parte, putem afirma ca nici unul dintre inculpati sau avocatii acestora nu au fost in stare sa descopere la randul lor incomensurabila gafa, pentru a-i trage de mana pe judecatori sa nu o dea in bara. Inedita situatie a fost descoperita dupa ce s-a pronuntat decizia de la apel de catre un avocat nou angajat ca sa declare recurs.
Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este, din fericire, definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la instanta suprema. Pana la instanta suprema, care va fi nevoita sa caseze si sa retrimita cauza la rejudecare, si pana cand dosarul va fi din nou solutionat, faptele functionarilor fiscali care au incalcat cu adevarat legea se vor prescrie si nimeni nu va mai raspunde penal. Iata unde poate duce prostia unor magistrati!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.