Prima intalnire a liderului conservatorilor, Dan Voiculescu, cu scopul de a obtine sustinere pentru proiectele legislative ale PC a avut efectul scontat: PRM a promis sprijin parlamentar.

La finalul unei intalniri de mai bine de 40 de minute, Dan Voiculescu si C.V. Tudor au anuntat ieri acordul la care au ajuns in privinta proiectelor PC pentru reducerea TVA la produsele alimentare de baza, neimpozitarea profitului reinvestit, constituirea Fondului de solidaritate sociala pentru pensionari si respectiv prelungirea contractelor de inchiriere ale pensionarilor care locuiesc in imobile retrocedate. "Am avut o intalnire utila cu presedintele PC. Ceea ce spune domnia sa in privinta reducerii TVA la alimentele de baza are perfecta dreptate. Sunt propuneri sanatoase, de bun-simt", a spus presedintele PRM, care si-a exprimat rezerve doar in ce priveste votul uninominal. C.V. Tudor a mai spus ca l-a sfatuit "amical" pe liderul PC sa nu demisioneze in cazul in care nu va reusi sa obtina adoptarea acestor proiecte de lege, pentru ca nu e bine "sa le dea satisfactie dusmanilor". Presedintele conservator a tinut sa-i multumeasca public liderului PRM pentru sustinerea oferita si a dat asigurari ca orice fel de proiect legislativ care vizeaza perioada de tranzitie grea pentru romani, indiferent din partea carui partid va fi initiat, va avea sustinerea PC. In zilele urmatoare, liderul PC va continua discutiile si cu ceilalti presedinti de partide.


MOTIUNEA, O GRESEALA. Cei doi lideri au abordat la aceasta intalnire si subiectul motiunii de cenzura pe care PSD intentioneaza sa o depuna la Parlament. Presedintele PC a declarat ulterior ca, din punctul sau de vedere, depunerea unei motiuni de cenzura "este o greseala", nefiind prea clar ce va urma in cazul in care aceasta ar trece de Parlament. "Consideram ca orice fel de miscare in Parlament are coordonate legate de Palatul Cotroceni, consideram ca in continuare presedintele Basescu se ocupa asiduu, dupa ce a distrus PNL si l-a spart, dupa preocupari legate de spargerea UDMR, acum se ocupa de spargerea PSD prin grupul de la Cluj. De regula, cand este vorba despre asemenea actiuni ne-a dovedit ca are talent, ca atare si noi avem unele mari rezerve legate de modul in care motiunea de cenzura va fi sau nu supusa Parlamentului", a declarat Dan Voiculescu. Aceleasi indoieli privind depunerea motiunii de PSD le-a exprimat si presedintele PRM, sustinand ca are informatii conform carora "sunt lupte grele si tensiuni in PSD", al caror rezultat ar putea fi renuntarea la depunerea motiunii "cu care s-a intors dintr-un anumit voiaj domnul Mircea Geoana". "E foarte posibil sa nu mai fie depusa aceasta motiune, dar, daca Geoana va face aceasta greseala sinucigasa, ii va da o pasa de gol lui Traian Basescu, care asteapta sa provoace alegeri anticipate. Basescu va face cateva propuneri inacceptabile pentru a se ajunge la aceste alegeri. In conditiile in care duduie cu motoarele in plin masina de frauda a PD, va dati seama ce dezastru va fi", a declarat C.V. Tudor.


PSD ar putea decide astaziO decizie in tabara PSD privind depunerea motiunii ar putea fi luata azi, senatorul Ion Iliescu anuntand de ieri o intalnire a grupurilor parlamentare ale partidului pe acest subiect. De altfel, Iliescu considera ca depunerea motiunii "nu ar fi benefica" pentru PSD si a subliniat ca trebuie avuta in vedere "finalitatea" acestui demers; s-ar trimite mingea in terenul "celui mai perturbator factor din viata politica", presedintele Basescu. Liderul senatorilor social-democrati a reluat criticile fata de intentia PSD de a depune o motiune de cenzura si a apreciat ca o eventuala renuntare a PSD la acest demers nu ar fi considerata o dovada de slabiciune. Ca atare, Iliescu a spus ca PSD se va consulta cu celelalte partide pentru a vedea care sunt sansele acestei motiuni.  Posibile aranjamente pentru respingerea motiuniiMai multi senatori si deputati PSD anticipau, ieri, ca motiunea de cenzura nu va trece de Parlament, voturi negative urmand sa provina inclusiv de la parlamentarii social-democrati. Surse din PSD citate de Mediafax au relatat ca, desi nu majoritar, curentul de opinie impotriva motiunii de cenzura in randul parlamentarilor social-democrati este semnificativ. Aceleasi surse au mentionat ca  in unele grupuri din cadrul senatorilor si deputatilor social-democrati se vorbeste despre posibilitatea ca parlamentarii PSD sa contribuie la esecul motiunii. Un astfel de "aranjament" politic, sustin sursele citate, ar salva atat aparentele, PSD nefiind obligat sa treaca printr-un moment cu consecinte politice negative, anume renuntarea la initierea motiunii de cenzura, dar ar scuti partidul si de situatia de a contribui la o eventuala accedere la guvernare a PD sau la declansarea alegerilor anticipate. Nu in ultimul rand, apelarea la o astfel de solutie ar linisti si temerea unora dintre parlamentarii partidului in ceea ce priveste locul lor pe liste in cazul in care motiunea de cenzura va duce la declansarea anticipatelor.

Speculatii potrivit carora parlamentari PSD ar putea vota impotriva motiunii l-au determinat pe secretarul general al partidului Titus Corlatean sa anunte ca, desi votul la motiune este secret, cu bile, deputatii si senatorii social-democrati vor vota "la vedere", insa acest tip de vot nu poate fi impus. El a mai spus ca nu exista posibilitatea ca PSD sa renunte la motiunea de cenzura impotriva GuvernuluiTariceanu, avand in vedere ca partidul a luat aceasta decizie prin vot. "Nu cred ca exista astfel de sanse, pentru ca exista o decizie politica luata si trebuie dusa pana la capat", a spus Corlatean.