Interviurile pe care George W. Bush i le-a acordat timp de noua luni lui Robert Draper au fost adunate intr-o carte ce va vorbi despre latura mai putin publica a presedintelui.

Presedinte de aproape sapte ani, George W. Bush s-a ascuns in spatele unei masti inflexibile de om de stat. Rar cite un jurnalist a reusit sa patrunda dincolo de viata oficiala a presedintelui, noteaza „The International Herald Tribune". Cu toate acestea, de marti, pe rafturile librariilor din Statele Unite se va afla cartea lui Robert Draper, „Dead Certain". Cartea este compusa din interviuri pe care presedintele le-a acordat autorului de-a lungul ultimului an si in care acesta isi prezinta viata dincolo de Biroul Oval.

Robert Draper a dat publicitatii unele informatii cuprinse in cartea sa cu conditia ca acestea sa apara cu citeva zile inainte de lansare. Astfel, „IHT" prezinta intr-unul dintre articolele sale portiuni din transcripturile pe care Draper le-a folosit in lucrarea sa.

„Vom locui la o ferma linistita in Dallas. Si chiar voi infiinta un fantastic Institut al Libertatii, al carui principal scop va fi acela de a promova principiile democratiei in toata lumea", a declarat Bush, cind a fost intrebat despre ce va face dupa ce va parasi Casa Alba.

Transcripturile si cartea in sine il prezinta pe Bush drept o persoana extrem de interesata de ceea ce vor scrie cartile de istorie despre mandatul sau. Dezvaluirile sale vin intr-un moment in care starea generala a presedintelui devine din ce in ce mai reflexiva, dat fiind ca in curind va fi nevoit sa paraseasca resedinta sa din Bulevardul Pennsylvania 1600. Finalul mandatului il plaseaza, dupa cum chiar el declara, intre tristete si optimism.

Draper, un texan veritabil ca si Bush de altfel, a petrecut ore intregi alaturi de seful Statelor Unite inca din 1998, cind a scris primul sau articol despre viitorul presedinte. Familiile celor doi au mai avut o intilnire de-a lungul istoriei, cind tatal lui George Bush a participat ca purtator al sicriului la inmormintarea bunicului lui Draper, Leon Jaworsky, un procuror important in scandalul Watergate.

Se poate observa clar, din interviuri, ca Bush nu este un om linistit. Vorbele sale reflecta o evidenta stare de tensiune si de tristete pe care incearca din rasputeri sa si-o reprime. „Autocompatimirea este cel mai rau lucru care se poate intimpla unui presedinte", i-a spus Bush lui Draper. „Si asta este o slujba unde poti avea parte de multa autocompatimire." Bush a parut sa indice ca intimpina din ce in ce mai multe momente dificile in viata de familie, pomenind de sotia sa, Laura, care ii tot aminteste ca el a ales drumul acesta. Drept replica la observatia lui Draper ca presedintele SUA nu are nici un umar pe care sa plinga, acesta i-a raspuns: „Bineinteles ca am. Am umarul lui Dumnezeu pe care pling si pling des".

Bush este de parere ca lipsa de popularitate care i-a marcat mandatul nu este decit rezultatul natural al unei decizii de a urma o strategie in care a crezut cu tarie. „Am luat decizia de a conduce", a adaugat presedintele. „Decizia i-a facut pe oameni sa ma acuze de aroganta unilaterala, si asta poate fi oarecum adevarat. Dar intrebarea fundamentala este: a devenit lumea mai buna datorita deciziilor luate?"