CE BEM, CE MANCAM
Denumirea de "digestivi" ne duce cu gandul la niste biscuiti sanatosi. Numai ca cei analizati, prin compozitie, nu fac decat sa-l induca pe consumator in eroare.


"Digestive" sunt biscuiti din faina integrala care au in compozitie, conform etichetei, "faina de grau 51% - grasime vegetala - zahar - faina integrala 11% - sirop de glucoza si fructoza - agenti de crestere (bicarbonat de sodiu - E 500 si de amoniu - E 503, acid tartatic - E 334), sare - emulsifiant: lecitina de soia - E 322. Acest produs poate contine urme de lapte". Valorile nutritionale pentru 100 g de produs sunt "valoare energetica 2045,6 kj/487,7 kcal; proteine 6,9 g, hidrocarbonati 66,2 g; grasimi 21,7 g, fibre alimentare 2,4 g".


ANALIZA. "Digestive" este un produs din categoria biscuitilor cu un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide si de grasimi care imprima alimentului o densitate calorica foarte mare, 487,7 kcal/100 g, ne spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Biscuitii sunt denumiti digestivi din faina integrala, desi aceasta reprezinta doar 11% din produs, fata de cea reprezentata de faina alba de grau - 51%. Pe langa amidon, glucid cu absorbtie lenta, produsul contine si glucoza cu index glicemic foarte ridicat, care streseaza pancreasul endocrin. Biscuitii au o sursa gluten si, de asemenea, pot contine urme de lapte.


CONCLUZII. Specialistul nu recomanda produsul supraponderalilor, obezilor, celor cu rezistenta la insulina, celor suferinzi de boli cardiovasculare, hepatice. Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase active. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie.
Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul consumand o cantitate foarte mica.


PrecizariRubrica "Ce bem, ce mancam" se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta, insa fara a i-l prezenta.