Administratia Nationala de Meteorologie a remis ieri o avertizare cu cod galben valabil incepand de astazi, de la ora 0:00, pana vineri, 7 septembrie, la ora 21:00.

Fenomenele vizate sunt racirea accentuata a vremii, intensificari ale van
Administratia Nationala de Meteorologie a remis ieri o avertizare cu cod galben valabil incepand de astazi, de la ora 0:00, pana vineri, 7 septembrie, la ora 21:00.

Fenomenele vizate sunt racirea accentuata a vremii, intensificari ale vantului, cantitati de apa insemnate.

"Miercuri, joi si vineri vremea se va raci accentuat in toata tara, incepand din regiunile vestice, astfel incat temperatura aerului va ajunge la valori mai scazute cu aproximativ 8-10°C fata de norma climatologica a acestei perioade a anului.


Vantul va prezenta intensificari in toate regiunile, indeosebi in zilele de miercuri si vineri, cu viteze de pana la 60-65 km/h si la munte de 80-100 km/h. Miercuri si in prima parte a zilei de joi, instabilitatea atmosferica va fi accentuata si cantitatile de apa vor depasi local 25-30 l/mp, la inceput in Banat, Crisana si Maramures, apoi si in Transilvania, nordul Olteniei, al Munteniei si al Moldovei.

In zona de munte, pe arii restranse, se vor depasi 50 l/mp", se arata in comunicatul ANM.Comentariul specialistuluiUn sistem frontal, de provenienta nord-atlantica, ce va evolua rapid catre sud si sud-estul Europei, se va imbogati in umezeala de deasupra Marii Adriatice, apoi se va deplasa catre nordul Peninsulei Balcanice, zona geografica a Romaniei, catre Republica Moldova. Postfrontal va avea loc o patrundere de aer rece, de origine polara, care va conduce la racirea vremii si in tara noastra. Racirea, care se va resimti incepand de maine, va fi accentuata; mare parte din valorile maxime de temperatura ar putea fi egale sau usor mai mici decat minimele; in plus se va intensifica si vantul. Racirea vremii se va reflecta si in forma precipitatiilor, care in zona montana foarte inalta pot fi si sub forma de ninsoare.
meteorolog Romica JurcaBucurestimax. 27°C a— min. 15° C
a— Azi (marti): Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat.

a— Maine (miercuri): Vremea va fi in general instabila si se va raci. Cerul va fi mai mult noros si temporar va ploua ziua. Maxima: 22°C, iar minima: 7°C.

a— Poimaine (joi): Vremea va continua sa se raceasca. Cerul va fi noros, favorabil ploii de scurta durata. Vantul va sufla moderat. Maxima: 18°C, iar minima: 6°C.


Azi in taraBacau 26°C a— Baia Mare 24°C a— Brasov 23°C a— Buzau 27°C a— Cluj-Napoca 24°C a— Constanta 26°C a— Craiova 26°C a— Deva 25°C a— Galati 26°C a— Iasi 27°C a— Miercurea-Ciuc 21°C a— Oradea 23°C a— Pitesti 26°C a— Sibiu 24°C a— Suceava 23°C a— Targu-Mures 24°C a— Timisoara 25°C


Pe litorala— Azi (marti): Vremea va fi frumoasa. Cerul va fi variabil. Maxime: 25°C... 28°C, iar minime: 16°C... 18°C. Temperatura apei marii va fi de 21°C... 23°C.

a— Maine (miercuri): Vremea va deveni instabila. Cerul, variabil dimineata, se va innora, iar dupa-amiaza si noaptea vor fi averse si descarcari electrice. Vantul va sufla moderat, cu intensificari temporare. Maxime: 25°C... 28°C, iar minime: 15°C... 16 °C. Temperatura apei marii va fi de 20°C... 23°C.

a— Poimaine (joi): Vremea se va raci. Cerul va fi noros, favorabil averselor. Vantul va sufla moderat, cu intensificari temporare. Maxime: 20°C... 22°C, iar minime: 10°C... 12°C. Temperatura apei marii va fi de 20°C... 22°C.


La muntea— Azi (marti): Cerul se va innora la inceput in masivele vestice, apoi si in restul zonei. Noaptea va ploua in aversa. In Carpatii Occidentali si nordul Carpatilor Orientali, cantitatile de apa vor fi mai insemnate.

a— Maine (miercuri): Cerul va fi noros, local va ploua. Cantitatile de apa vor depasi local 25... 30 l/mp si izolat 50 l/mp.

a— Poimaine (joi): Vremea va continua sa se raceasca. Cerul va fi noros si local va ploua. La altitudini mai mari de 2.000 m precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si de ninsoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.