In ultima zi in care actuala Lege a invatamantului ii mai permitea sa faca modificari la examenele de anul viitor, Ministrul Educatiei a eliminat Testele Nationale. Cristian Adomnitei isi anuntase, de altfel, decizia inca din luna iunie, saptamana
In ultima zi in care actuala Lege a invatamantului ii mai permitea sa faca modificari la examenele de anul viitor, Ministrul Educatiei a eliminat Testele Nationale. Cristian Adomnitei isi anuntase, de altfel, decizia inca din luna iunie, saptamana trecuta el declarand chiar, pe un ton ultimativ: "Cat voi fi eu ministru, nu vor mai fi Teste Nationale!", adica timp de maxim un an. Ordinul de ministru a fost publicat pe site-ul www.edu.ro in noaptea de 31 august spre 1 septembrie, astfel incat sa nu fie "prins" de presa scrisa in ziarele de sambata. Un comunicat din partea Ministerului Educatiei venea abia a doua zi, la ora 16.35, sa anunte public capriciul lui Adomnitei - intens contestat de Federatia Educatiei Nationale, de Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare EDU CER, si de Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei. Noua Lege a invatamantului preuniversitar - in proiectul careia Adomnitei tine mortis sa elimine examenul de admitere la liceu -, nici n-ar mai avea nevoie, practic, de acceptul Parlamentului, intrucat ministrul a facut deja modificarea dorita.
Alta Marie, cu aceeasi palarie
Ordinul ministerial aproba Metodologia de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a si a VIII-a in anul scolar 2007-2008, tip de evaluare ce va inlocui Testele Nationale. Intre cele doua tipuri de testare nu exista, insa, vreo diferenta de continut, singura modificare fiind aceea ca vor fi cate doua pe an, adica semestrial. Practic, subiectele vor fi elaborate tot in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, iar elevii dintr-a VIII-a vor avea teze la aceleasi discipline la care se sustineau Testele Nationale: romana, matematica si - la alegere - istorie sau geografie. Doar cei dintr-a VII-a vor da teze la romana si matematica - iar minoritatile, din ambele clase, vor sustine, in plus, o teza la limba si literatura materna.
De asemenea, corectarea tezelor unice va fi facuta ca in cazul Testelor Nationale, adica timp de 3 zile, in centre speciale, cu profesori straini de scoala unde s-a sustinut testarea. Punctajul va fi la fel, de la 10 puncte din oficiu, pana la 100.
Calendarul tezelor
In semestrul I, calendarul tezelor, comun pentru clasele a VII-a si a VIII-a, este urmatorul: 30 noiembrie - limba materna, 5 decembrie - matematica, 11 decembrie - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a), 14 decembrie - romana, 11 ianuarie 2008 - depunerea contestatiilor. Elevii absenta pot sustine teza in perioada speciala din luna februarie sau in cea din mai - iunie.
In semestrul al II-lea, tezele sunt programate pe 6 mai - la limba materna, pe 9 mai - la istorie/geografie, pe 13 mai - la romana, si pe 16 mai - la matematica, pe 29 mai 2008 - depunerea contestatiilor. Elevii pot sustine, in perioada speciala din lunile mai - iunie, teza la care au absentat.
Timp de cinci zile dupa afisarea notelor, profesorul care preda la clasa are obligatia sa analizeze cu elevii lucrarile, iar acestia din urma pot contesta notele. Reevaluarea tezelor se face tot in centre speciale.
Statutul personalului didactic, batut in cuie
Elevii surprinsi cu copiute sau telefon mobil primesc nota 1 la teza, la fel si cei care le modifica sau completeaza continutul in perioada de analiza. Acestora din urma li se scade cu 3 puncte si nota la purtare. Cadrele didactice au prevazute ele sanctiuni disciplinare conform Statutului personalului didactic, in caz ca furnizeaza raspunsuri, ca falsifica lucrari etc.., si, dupa caz, se poate proceda si la sesizarea organelor de urmarire penala. Cum noul Statut va fi trimis spre aprobare Parlamentului, la "pachet" cu legile invatamantului preuniversitar si universitar, Cristian Adomnitei a avut grija sa aduca modificarile respective si in acest caz. Atitudinea sfidatoare a ministrului fata de Parlament se remarca inca o data, in sensul ca a inclus deja, in acest Ordin, prevederile cuprinse intr-un proiect al unei noi legi organice, neaprobate inca.
Repartizare computerizata
Printr-un alt Ordin ministerial, Adomnitei a aprobat inscrierea fara examen la liceu in anul scolar 2008-2009. Media de admitere va fi formata 50% din media generala de la tezele cu subiect unic (respectiv la capacitate, pentru absolventii de pana in anul 2003 inclusiv, ori la Testele Nationale, pentru absolventii din 2004-2007) si 50% din media generala de absolvire a claselor V-VIII. Prima etapa a repartizarii computerizate se va organiza pana la 27 iunie 2008, iar cea de-a doua, pana la 12 iulie.
Afacere grasa
Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare EDU CER contesta cu vehementa ordinele ministrului Adomnitei, atragand atentia asupra afacerii cu logistica si mijloacele electronice de comunicare la care se gandeste ministrul Adomnitei. "Logistica si mijloacele electronice de comunicare - existente, de bine de rau, in centrele de examen - va trebui asigurata acum in toate scolile gimnaziale, inclusiv in satele cele mai indepartate, care au scoli generale. Este posibil asa ceva? La ce costuri? S-a facut un studiu de impact? (...) Il informam cu respect pe dl. ministru ca Educatia din Romania nu este nici mosia, nici vreo firma a domniei sale", apreciaza EDU CER intr-un comunicat de presa.
Insa argumentul principal vizeaza elevii, EDU CER aratand ca tezele unice vor genera o cursa nebuna pentru obtinerea de note cat mai mari. La aceasta vor concura atat elevii si parintii, cat si profesorii si directorii scolilor, primii pentru locuri in licee bune, iar cei din urma - pentru prestigiul scolii. "Cel mai grav lucru, cu efect devastator asupra copiilor: vor invata de mici sa triseze, iar note bune vor obtine in primul rand elevii ai caror parinti sunt mai instariti si au forta de <<persuasiune>>. (...) Solutia corecta ar fi fost mentinerea testelor nationale pana la adoptarea pachetului de legi in educatie, care va decide intr-un cadru mai larg si modalitatile de trecere de la gimnaziu la liceu", se mai arata in comunicat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.