"Concurs de aranjare pe platouri a unei gustari reci, plecand de la produsele primite intr-un cos secret" a fost pentru participanti o adevarata provocare, unde ei si-au demonstrat inventivitatea si creativitatea.      
 

Ieri, la Baile Tusnad si-a incheiat activitatea Universitatea Economica de Vara, care s-a desfasurat in perioada 26 august-2 septembrie 2007. Anul acesta, tema aleasa a fost "Ospitalitatea - intre arta si stiinta", care a starnit interes nu numai studentilor de la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, specialitatea Turism-Servicii, dar si celor de la alte facultati: Psihologie, Istorie, Drept etc. Fiecare zi a avut o tema, de exemplu: Ziua Artei Culinare, Ziua dedicata cunoasterii vinului, Internationalizarea Ospitalitatii s.a.


ARTA CULINARA. Ziua Artei Culinare a avut un real succes in randurile participantilor. A inceput cu o tableta despre literatura de specialitate despre gastronomie si bauturi, sustinuta de Ion C. Rogojanu, presedintele asociatiei "Ospetia din Romania - traditie si evolutie", dupa care a urmat Dorina Stanescu, prof. univ. dr la Universitatea Romano-Americana, cu prelegerea "Arta culinara - intre traditie si modernitate". Dupa masa a fost partea practica, adica un atelier de lucru avand ca tema "Arhitectura preparatelor culinare. Concurs de aranjare pe platouri a unei gustari reci, plecand de la produsele primite intr-un cos secret", coordonat de maestrul Dumitru Burtea - presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism (ANBCT), si Cornelia Ghisoi - maestru in arta culinara. La concurs s-au inscris 13 echipe, formate din cate doua persoane. Fiecare a primit cate un "cos secret" si avea la dispozitie 45 de minute ca sa aranjeze gustarea rece pe un platou. In "cosul secret" se aflau instrumente de lucru: un cutit, un fund de lemn, un platou si doua perechi de manusi de unica folosinta, si produse - doua rosii, un castravete si jumatate, o felie de branza, o bucata de cascaval, o bucata de sunca, doua feluri de carnati, un pachetel de piper negru, sos de maioneza si ketchup. As putea spune ca a fost cu adevarat un concurs de arta culinara, unde participantii au aratat ca sunt inventivi si creativi, incepand de la denumirea platoului si pana la aranjarea gustarii reci.


CastigatoriCa la orice concurs, a fost un juriu care a ales castigatorii. Juriul a fost compus din: Dumitru Burtea,  presedintele ANBCT, Cornelia Ghisoi, maestru in arta culinara, Constantin Strujan, prefectul judetului Harghita, Ion C. Rogojanu, presedintele asociatiei "Ospetia din Romania - traditie si evolutie", Monica Catargiu si Andrei Palaga, studenti in anul IV la ASE din Bucuresti, Facultatea de Comert. A fost destul de greu sa se faca o clasificare, dat fiind faptul ca toti s-au implicat si au fost cu adevarat creativi. Castigatorii acestei intreceri au fost: Elena si Adrian cu platoul "Martian", locul doi le-a revenit celor doua fete Nicolina si Silvia cu platoul "Farfuria gurmandului", iar locul trei a fost ocupat de Anca si Catalin cu platoul "Gustare cu iubire".