Incidenta bolilor pulmonare la nivel mondial este in crestere, semnaleaza o campanie de depistare a acestor afectiuni, desfasurata in 12 tari.

Specialistii de la Univesitatea de Medicina si Stiinte Oregon (SUA) au masurat capacitatea respiratorie a 9.500 de persoane, barbati si femei, din 12 tari. Ei au constatat ca unul din zece participanti la campanie suferea de o boala respiratorie cronica obstructiva (BPOC). O diferentiere in functie de sex arata ca 11,8% dintre barbati si 8,5% dintre femei au o forma moderata sau severa de BPOC, reiese din datele publicate in revista medicala britanica The Lancet si citate de BBC. Cifrele sunt considerabil mai mari decat ale statisticilor publicate pana acum.

Mai alarmant este ca incidenta va creste in urmatorii ani, din cauza imbatranirii populatiei. Cu fiecare zece ani traiti peste varsta de 40 de ani, riscul de boala pulmonara se dubleaza. BPOC este astazi a cincea cauza de deces in lume, dar specialistii estimeaza ca pana in 2020 ea va ajunge a treia.

Fumatul este principala cauza de aparitie a BPOC, dar din datele studiului reiese ca si nefumatorii au probleme pulmonare, fie din cauza unor predispozitii genetice, fie din cauza traiului intr-un mediu poluat, atrage atentia liderul campaniei, dr Sonia Buist.