Potrivit Serviciului de telecomunicatii Speciale (STS), in anul 2006, numarul de urgente 112 a inregistrat aproximativ 25 de milioane de apeluri false.

Pana la sfarsitul lunii iulie 2007 au fost deja inregistrate peste 16 milioane de astfel de apeluri, majoritatea lor fiind efectuate de pe cartele prepaid, unde apelantul este aproape imposibil de identificat. Cu aceste cifre, Romania se situeaza pe primul loc in UE din punctul de vedere al apelurilor false. 90% dintre apelurile preluate fiind false, acest fenomen punand in pericol viata persoanelor cu probleme reale de sanatate.

In aceste conditii, reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si ai Ministerului Sanatatii s-au consultat azi in legatura cu elaborarea unor solutii tehnice de blocare a apelurilor false la serviciul de urgente 112. Participantii la intalnire au cazut de acord cu privire la faptul ca aplicarea de amenzi, singura solutie existenta deocamdata impotriva celor care abuzeaza de 112, este ineficienta.

Orientandu-se dupa solutii adoptate in alte state europene si chiar in SUA, cei prezenti au stabilit ca trebuie gasite de urgenta solutii tehnice de blocare a apelurilor false catre 112.

De exemplu, in Finlanda, operatorul de telefonie mobila poate bloca terminalul apelantului timp de o zi, timp in care acesta nu poate folosi telefonul mobil decat pentru serviciul de urgente. Scotland Yard a procedat la ceea ce se cheama "SMS bombardment", operaþiune care blocheaza, de asemenea, telefonul celui care abuzeaza de serviciul 112.