Autoritatile pregatesc o noua nationalizare la Tulcea. Dupa ce au reziliat abuziv contractele de concesiuni privind valorificarea resursei piscicole si au tarat statul in zeci de procese, guvernantii se pregatesc sa confiste si digurile pe care le-au
Autoritatile pregatesc o noua nationalizare la Tulcea. Dupa ce au reziliat abuziv contractele de concesiuni privind valorificarea resursei piscicole si au tarat statul in zeci de procese, guvernantii se pregatesc sa confiste si digurile pe care le-au vandut in anii a€™90 si care acum sunt proprietate privata.


Curtea de Conturi a recomandat Consiliului Judetean CJ Tulcea sa preia toate digurile din Delta care se regasesc atat in patrimoniul unor societati private, cat si in cel al CJ. Recomandarea Curtii de Conturi este cuprinsa intr-un raport al institutiei, semnat de directorul Curtii de Conturi Tulcea, Liviu Bocaneala. Documentul a fost redactat in urma unui control efectuat la cererea prefectului Chirica Lefter, care s-a aratat nemultumit de faptul ca din inventarul CJ au disparut digurile din Delta Dunarii. "Digurile de aparare impotriva inundatiilor au fost pur si simplu scoase din inventarul domeniului public al judetului. Nu au fost trecute nici in domeniul public al statului, nici in domeniul privat al judetului, incalcandu-se prevederile Legii 213 din 1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia", se arata in raportul sus-mentionat. In contractele de vanzare-cumparare incheiate de cumparatorii fostelor societati agricole si piscicole din Delta si AVAS se mentioneaza ca noii proprietari ai unitatilor comerciale trebuie sa reduca din capitalul social prejudiciul inregistrat, ca urmare a predarii bunurilor care alcatuiesc domeniul public, respectiv digurile. Astfel, CJ Tulcea este obligat sa reia procedurile in instanta pentru recuperarea digurilor, avand in vedere ca prin unele sentinte civile emise de Tribunalul Tulcea s-a stabilit ca preluarea digurilor de catre stat de la societatile Piscicola si Agrodelta Sireasa sa se faca cu plata unor despagubiri. Curtea de Conturi a recomandat, totodata, Consiliului Judetean sa semneze cu societatile care spun ca sunt proprietare ale digurilor procese verbale de predare-primire a acestor bunuri, conform legilor in vigoare. Autoritatile judetului au pareri contradictorii cu privire la regimul juridic al digurilor din Delta. Astfel, in timp ce secretarul Consiliului Judetean, Constantin Cabuz, sustine ca lucrarile de aparare impotriva dezastrelor apartin societatilor private, prefectul Chirica Lefter este de parere ca digurile sunt in proprietatea Consiliului.


NATIONALIZARE. Toate bune si frumoase in cazul recomandarilor Curtii, numai ca asta ar insemna o noua nationalizare. Consiliul Judetean Tulcea a vandut si concesionat in anii a€™90 o buna parte din digurile din Delta Dunarii, pe perioade cuprinse pana la 49 de ani. Orice reziliere a acelor contracte, acum in plina derulare, se poate face numai cu juste dezdaunari. In 2006 s-a creat insa un precedent periculos. Contractele de concesioare a valorificarii resursei piscole din Rezervatiei au fost reziliate fara acordarea acestor dezdaunari. Asta a dus intr-un singur an la un numar record de procese, fostii concesionari cerand in instanta drepturile care li se cuveneau. O parte din ei deja au castigat in primele instante sume importante, care vor trebui platite tot de la bugetul de stat.


Renaturare
Chestiunea digurilor este foarte importanta si in contextul reconstructiei ecologice a Rezervatiei Biosferei. Proces necesar pentru Delta Dunarii, reconstructia ecologica stagneaza practic de doi ani deoarece, pentru a se putea inunda amenajarile agricole si piscicole, trebuie sparte si digurile. Discutia ramane deschisa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.