Francezul Dominique Strauss-Kahn si cehul Josef Tosovski sunt candidatii la sefia Fondului Monetar International, dupa expirarea, saptamana trecuta, a termenului-limita pentru depunerea candidaturilor.

 Strauss-Kahn, in varsta de 58 de ani, fost ministru de Finante, a fost propus de catre Uniunea Europeana, in vreme ce Tosovski, fost presedinte al Bancii Centrale a Cehiei, a avut parte de sustinerea Rusiei. Cei doi vor fi supusi unei lungi serii de audieri, procesul de selectie durand mai multe saptamani.

Desi este considerat favorit, Dominique Strauss-Kahn are misiunea dificila de a convinge chiar un stat mamebru al UE, mai precis Marea Britanie. Saptamana trecuta, cotidianul Financial Times i-a "dedicat" un articol extrem de critic.

AFP comenteaza ca Londra nu doreste sub nici o forma inca un francez la conducerea unui important organism international, in conditiile in care Pascal Lamy este seful Organizatiei Mondiale pentru Comert iar Jean-Claude Trichet conduce Banca Centrala Europeana. Una dintre cele mai importante misiuni ale viitorului lider al Fondului va fi sa recapete increderea in statele din Asia si America Latina, unde recomandarile sale au lasat un gust amar, comenteaza AFP.