Saptamana de foc in confruntarea dintre presedintele SUA si adversarii sai din Congres. Legislativul american revine azi din vacanta si urmeaza sa transeze soarta razboiului din Irak.

O serie de audieri si dezbateri care se anunta de pe ac
Saptamana de foc in confruntarea dintre presedintele SUA si adversarii sai din Congres. Legislativul american revine azi din vacanta si urmeaza sa transeze soarta razboiului din Irak.

O serie de audieri si dezbateri care se anunta de pe acum extrem de dure urmeaza sa aiba loc in cursul saptamanilor urmatoare in Congresul SUA.

RUNDA IMPORTANTA. Comandantul fortelor americane in Irak, David Petraeus, si ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker, sunt numele cele mai importante ce figureaza pe lista audierilor care pregatesc terenul pentru un raport esential despre situatia din Irak, ce trebuie prezentat de Casa Alba pana la data de 15 septembrie. Practic saptamana aceasta marcheaza o runda importanta din confruntarea liderului de la Casa Alba cu Congresul dominat de adversarii sai democrati. Afp comenteaza ca in joc sunt intreaga strategie a Casei Albe pentru Irak si chiar soarta razboiului.
Presedintele Bush doreste aprobarea Congresului pentru trimiterea pe front a inca 26.000 de militari, la patru ani de la inceperea conflictului soldat pana acum cu moartea a 3.700 de membri ai fortelor armate ale SUA. Argumentul prezidential este ca sporirea efectivelor, de-a lungul celor patru ani, a dus la scaderea violentelor din Irak. Asta in timp ce dorinta declarata a democratilor este ca pana in mai 2008 cea mai mare parte a militarilor sa fie readusa acasa. AFP aminteste ca, de la alegerile legislative care le-au asigurat o fragila superioritate numerica in Legislativ, democratii nu au reusit pana in prezent sa constranga Administratia Bush sa fixeze un calendar al retragerii din Irak.


"Planul Iran"Dezbaterea interna privind viitorul campaniei din Irak nu impiedica SUA sa schiteze planuri de atac ce vizeaza alte tinte. Potrivit saptamanalului Sunday Times, Pentagonul a elaborat un proiect de atac aerian impotriva a 1.200 de tinte in Iran, pentru anihilarea capacitatilor militare ale Teheranului in decurs de trei zile. Potrivit directorului Centrului Nixon pentru terorism si securitate nationala, strategii militari americani se pregatesc pentru un asalt de amploare asupra "intregii armate iraniene". O sursa de la Washington a precizat ca "temperatura creste" in interiorul Administratiei americane, care este de parere ca ar fi prudent sa foloseasca rapid o forta covarsitoare, daca actiunea militara se va dovedi necesara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.