Cu baveticile neprihanite inca de politica inalta a inaintasilor lor, imbujorati de viitorul luminos, care-i asteapta abia dupa ce dau coltul parintii democratiei reinstaurate in urma unui clivaj politic inexplicabil in 1989, prichideii au tresarit e
Cu baveticile neprihanite inca de politica inalta a inaintasilor lor, imbujorati de viitorul luminos, care-i asteapta abia dupa ce dau coltul parintii democratiei reinstaurate in urma unui clivaj politic inexplicabil in 1989, prichideii au tresarit emotionati la clinchetul clopotelui, mai ceva ca Mos Gherman prin 1992. Invatatorii i-au chemat la scoala de vara. Cum adica de ce? Sa-i dascalasca de bine. Emotionati, batranii poltroni si-au amintit cat de tineri erau si ei pe vremea cand Ceausescu era cat pe ce sa ne mai dea o suta de lei. Cat de cruzi si nerabdatori au fost si ei cand au intrat in posesia primelor conturi si portofele! Mai tineti minte echipa de aur a democratiei romanesti? Enumar la intamplare doar debutantii, cu scuze daca uit pe cineva: Roman, Petrica il alintau matusile de la APACA, Stolojan Teo, Teo Melescanu, Basescu Traian, Severin Adrian, Adrian Nastase, Tariceanu Calin ... (Geoana Mircea, era tinut de taticul sau general imbracat in sortuletul de rezerva de lux). Era cel mai tanar guvern democrat de la Pericle incoace. Ambitiosi, condusi in teren de vesnic tanarul Iliescu Ion si consiliati de Brucan, nemuritor inca de pe atunci, acest lot demn de o soarta mai dreapta a reusit sa amane integrarea Romaniei in UE si NATO pana i s-a facut lumii mila de noi. Au trecut vreo 18 ani. Micii zevzeci s-au transformat in oameni politici. Cu tamplele grizonate si fetele nemaritate, au considerat ca este timpul sa predea stafeta. Sa-i invete si pe astia mici ce au invatat si ei, la vremea lor, de la ancestori. (Asa se spunea odata la subtilizatorii de moda veche).
A fost o corectie dura. Melescanu a recomandat, sub acoperire, tenelestilor sa nu se mai joace cu tesedistii, ca baietii lui Ponta cand se aprind fac risipa de rahat, Stolojan a somat la randul lui teledistii sa nu se bage in porcarii si sa nu se faca baroni cand or fi mari, ca prichindeii lui Geoana, Ponta a interzis tesedeilor sa se mai amestece nici cu tenelistii, nici cu telepedistii, ca risca sa se inece in aceeasi olita. Basescu a facut inventarul democratitelor la vila de la Neptun. Nu a vrut sa tina nici o lectie. Din punctul lui de vedere, toate erau absolvite. A vrut doar o scurta trecere in revista: Lavinia Sandru, Mioara Mantale, Elena Udrea au fost scutite pe caz de boala (deriva politica minora). Anca Boagiu a fost prezenta si atat. Gratiela Iordache, Roberta Anastase si Monica Iacob Ridzi au "badigarde si salvamare" la Elena cea Mica in parcul de distractii din Mamaia, dupa o copioasa teza politica. Au fost insotite de Delfina Barbu, deghizata in geamandura, pentru evitarea oricarui pericol.
Politic, a fost un minunat sfarsit de vara. Doar Ponta s-a ratoit la grupa lui cea mica pentru ca nu este in stare sa atraga televiziunile la groapa de nisip PSD.
Fermecatori acesti nazdravani. Ei vor primi la cheie Romania de la taticu'. Avem, totusi; mare bafta ca nu mai trebuie sa ne integram niciunde. Ca nu mai avem de atins nici un obiectiv geopolitic, banuiesc ca trebuie sa fie vorba de vreun joc strategic cu cubulete, tot ce mai ramane de facut este sa stam cuminti cu linguritele pregatite. Romania, papa bun.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.