Somate de CNA sa evite limbajul deocheat in stirile sportive, televiziunile romanesti motiveaza ca circul din fotbal le obliga la acest lucru.

Dani Coman este nemultumit de faptul ca, de dragul audientei, Corina Caragea&Co.
ajung sa deschida jurnalele cu stiri din viata personala a fotbalistilor „Nu putem fi de acord cu transformarea Romaniei intr-o uriasa peluza", afirma saptamina trecuta presedintele interimar al CNA, Rasvan Popescu, referindu-se la somatia pe care a dat-o celor sapte posturi de televiziune (TVR 1, PRO TV, Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, Kanal D si National TV) pentru relatarea certurilor violente dintre Mitica Dragomir si un grup de suporteri dinamovisti, in cadrul jurnalelor difuzate inainte de ora 22.00. Cotidianul a intrebat citiva sefi ai redactiilor de sport din cadrul institutiilor de media vizate de CNA, dar si sportivi de performanta daca atentionarea Consiliului este una indreptatita.

„Nu pot comenta decizia CNA, dar conflictul dintre suporteri si presedintele Ligii, din care nu au fost difuzate manifestarile cele mai dure, trebuia prezentat astfel incit publicul sa cunoasca atmosfera critica din fotbal si una dintre cauzele violentei pe stadioane, in conditiile in care un inalt oficial este abordat astfel intr-un spatiu public", ne-a declarat Radu Naum, seful Stirilor Sportive de la TVR. Omologul lui de la Antena 1, Cristian Cretu, crede ca nici nu incape vorba de instigare la violenta, asa cum a acuzat Consiliul. "Lumea fotbalului e mai colorata - atita tot - si limbajul este mai colorat decit in alte parti. Consider ca somatia de saptamina trecuta e o exceptie cauzata de conjunctura, iar pe viitor vom fi mai atenti la disputele verbale dintre conducatori, ca de acolo a pornit totul", spune Cretu. Mai aproape de viziunea CNA este Arnold Cobilanschi, director editorial Eurosport, care si-ar dori ca posturile comerciale sa puna mai mult accent pe caracterul educativ al televiziunii.

Desi este dintotdeauna rasfatatul emisiunilor de stiri sportive, membrii CNA s-au aratat nemultumiti de faptul ca fotbalul este campionul aparitiilor tv in cadrul jurnalelor. In plus, vicepresedintele CNA, Attila Gasparik, afirma saptamina trecuta ca informatiile sportive sint de fapt „de cancan". Jurnalistii au insa explicatii plauzibile pentru ambele „acuzatii" - audienta imensa pe care le-o aduce sportul rege, indiferent ca e vorba de stiri despre evenimente fotbalistice sau colaterale acestora. „Nu neglijam celelalte sporturi, dar trebuie performanta, trebuie personaje create, care sa atraga publicul. Cind vom avea titluri mondiale la sporturi individuale sau de echipa, n-o sa fim sinucigasi sa nu le bagam in jurnal. Atit timp cit performanta lipseste, sintem nevoiti, fiind un post comercial, sa ne indreptam atentia exact spre fotbal, care vinde foarte bine", explica Cristian Cretu. El mai spune ca informatiile care ajung in „Observator" sint in proportie de 60-70% legate de eveniment, iar restul se incadreaza in categoria stirilor „tabloid", pentru ca publicul „este interesat si de viata personala a vedetelor din sport". Rezultatele exceptionale si importanta informatiilor pentru telespectatori sint criteriile dupa care selecteaza stirile din jurnal si Radu Naum. Directorul Eurosport, in schimb, incearca sa pastreze linia stirilor sportive care este data pentru toate televiziunile din Vest: „Acest format este impus. Incercam sa facem stiri despre sport, nu de prin jurul sportului. In linia buletinelor traditionale ce pot fi vazute pe la noi poate doar scandalul de dopaj al lui Mutu si-a gasit locul in jurnalele Eurosport".

Nici actorii principali ai jurnalelor de stiri sportive nu sint tocmai multumiti de caracterul usor tabloid al unora dintre informatii. "Noi ar trebui sa fim prezentati ca fotbalisti, ca sportivi si sa se vorbeasca despre activitatea pentru care sintem platiti. Nu e normal sa fim urmariti prin oras, sa fim urmariti cind intram intr-un restaurant sau cind intram intr-un magazin de haine. Avem si noi nevoie de intimitatea noatra", spune Dani Coman, fotbalist la echipa Rapid. La rindul lui, campionul olimpic si mondial la gimnastica Marius Urzica si-ar dori ca stirile „sa fie mai serioase, iar asemenea lucruri care nu au legatura cu sportul nu au ce cauta decit in ziarele care se ocupa cu asa ceva". „Stirile cu neveste de fotbalisti n-ar trebui puse in jurnale", crede si Alina Dumitru, dubla campioana europeana la judo. Sportiva are insa si alt of, anume lipsa mediatizarii celorlalte sporturi. „Avem sportivi foarte buni si foarte valorosi care stau in umbra si nu pot sa-si arate valoarea. Daca arata numai fotbal, n-au cum sa iasa si ceilalti in evidenta, ca nu sint mediatizati", incheie Dumitru. Ceilalti sportivi cred insa ca fotbalul este servit in doze optime in jurnal, desi ar mai fi loc si pentru alte discipline.