Face ce face Vladimir Voronin si reuseste sa dea cu batul in balta. Una din iesirile sale antologice a fost cea in care l-a inregimentat pe Iisus Hristos in partidul comunistilor. Cu alta ocazie a deplans soarta grea a celor care cer parjoale si sunt discriminati atunci cand primesc chiftele. Una peste alta, Vladimir Voronin a cam scapat caii.
Ultima iesire de acest gen a fost saptamana trecuta, cand Voronin s-a zburlit din nou catre Romania: el n-a promis niciodata ca va deschide doua noi consulate ale Romaniei! Agentiile de presa, posturile de radio, ziaristii s-au repezit sa-si asculte arhivele audio. Si surpriza: Voronin chiar spunea cu gurita lui ca va dispune de urgenta deschiderea a doua noi consulate in stanga Prutului. La raboj mai trecem o minciuna! E greu in ziua de azi, cand exista atatea reportofoane si agentii de presa, multe dintre ele atat de neascultatoare...
Problema lui Voronin este alta - si seamana teribil cu problema boierilor hapsani din Evul Mediu, carora le fugeau pe capete palmasii de pe mosii.
Milionul de cereri de cetatenie romana au indicat adevaratul atasament al oamenilor din stanga Prutului fata de cauza moldovenismului. Au bagat comunistii bani cu carul in pseudo-istorici si pseudo-lingvisti - Romania constituie inca un punct de atractie. Am fi naivi sa credem ca basarabenii vin in Romania sa vorbeasca romaneste - vin sa castige bani, iar faptul ca vorbesc limba romana ii face sa aiba succes. Pana si comunistii de la Chisinau fac cele mai bune afaceri tot la Bucuresti - direct sau prin intermediari. Voronin ar vrea ca la Bucuresti sa vina doar cei cu un inalt nivel de pregatire ideologica - capabili sa faca diferenta intre limba moldoveneasca si limba romana, intre parjoala cea gustoasa si chifteaua opresiva - respectiv cei cu instructajul la zi. Fiecare basarabean care trece Prutul de capul lui, conform libertatii de circulatie, constituie o lovitura incasata de regimul Voronin.
Fiecare student care termina o facultate in Romania devine "dusman de clasa" pentru comunistii lui Voronin. Daca ar putea, Voronin ar pune sarma ghimpata la granita si ar impiedica total trecerea Prutului - asemenea lui Ceausescu, care ii ferea pe romani de Occidentul decadent, tinandu-i prizonieri in propria tara.
Un ajutor nesperat primeste insa voda Voronin de la ispravniceii cei natangi de la Bucuresti. Scandalul vizelor face parte din concertul de masuri anti-romanesti puse la cale de comunistii si sfatuitorii de taina ai lui Voronin. Ispravniceii de la Bucuresti au cazut in capcana ca niste netoti. Acum ar fi momentul ca vizele sa fie acordate pe o perioada lunga - de trei pana la cinci ani - cu intrari multiple. Romanii din stanga Prutului care vor sa vina in Romania - fie si pentru o bucata mai buna de paine - trebuie sa poata beneficia de acest drept. Voronin a dovedit de destule ori ca ar muri sufocat daca ar pronunta propozitia "eu vorbesc in limba romana". Nu mai avem nevoie de dovezi suplimentare. In aceste conditii, a merge mai departe pe varianta deschiderii a doua noi consulate la Cahul si Balti este nerozie curata. La Chisinau pot fi trimise zece camioane cu solicitari de deschidere a acestor consulate - vor fi tratate drept maculatura. Varianta cea mai simpla si mai eficienta este modificarea sistemului de acordare a vizelor - pe trei-cinci ani, cu intrari multiple. A, si inca o chestie: sa fie odata modificata legea recunoasterii cetateniei romane pentru basarabeni - tot asa, in varianta cea mai simpla: la orice judecatorie din teritoriu, ca sa nu se mai canoneasca cei trei judecatori de la Bucuresti cu milionul de cereri. Iar Voronin sa fie lasat la Chisinau sa vorbeasca moldoveneste pana i s-or strepezi dintii...