In noaptea de joi spre vineri, pe portile Palatului Kensington si la resedinta londoneza a printesei au fost amplasate flori, fotografii si mesaje, desi in numar mult mai mic decat acum 10 ani, cand manifestarile de durere au marcat intreaga natiune
In noaptea de joi spre vineri, pe portile Palatului Kensington si la resedinta londoneza a printesei au fost amplasate flori, fotografii si mesaje, desi in numar mult mai mic decat acum 10 ani, cand manifestarile de durere au marcat intreaga natiune britanica aproape in aceeasi masura ca si moartea printesei. La Paris, unde a murit intr-un accident de masina in care si-a mai pierdut viata si iubitul ei, Dodi al-Fayed, mai multi admiratori au lasat flori la tunelul unde s-a produs accidentul.
La orele 11:00 GMT, la capela din apropierea palatului Buckingham, a avut loc o slujba de pomenire, la care a participat regina Elisabeta a II-a, fostul sot al Dianei, printul Charles, cei doi fii ai printesei - William si Harry - dar si alti membri ai familiei regale si celebritati precum starul pop Elton John.
In discursul sau, printul Harry a povestit ca Diana "a fost cea mai buna mama din lume" si ca "ne-a facut pe noi si pe toti din jurul ei foarte fericiti".
Episcopul Londrei a spus la randul sau ca a venit vremea ca "Diana sa fie lasata sa se odihneasca in pace...Fie ca totul sa se termine aici". Si-a mai spus discursul si sora Dianei, Lady Sarah McCorquodale.
La slujba au mai participat si prim-ministrul Gordon Brown, predecesorii sai Tony Blair si John Major, alaturi de sotiile lor.
In cadrul ceremoniei, invitatii au putut asculta fragmente de partituri de muzica clasica, scrisa de compozitorii preferati ai printesei, Rahmaninov si Mozart.
Au mai fost invitati si fosti membri ai staff-ului printesei, de la pajii si domnisoarele de onoare de la nunta sa din 1981 si pana la peste o suta de reprezentanti ai organizatiilor de caritate cu care printesa a colaborat de-a lungul vietii.
Cea de-a doua sotie a printului Charles, Camilla, cu care printul a avut o relatie desi era casatorit cu Diana si pe care Diana o botezase "Rotweiller-ul", nu a participat la slujba pentru a evita controversele, in ciuda faptului ca a fost invitata. In schimb, fostul majordom al Dianei, Paul Burrell, nu a fost invitat. Cotidianul The Times scrie ca aproape 250 de locuri din capela, care poate gazdui 700 de persoane, au ramas neocupate. Un absent de marca a fost Mohamed al-Fayed, tatal iubitului printesei Diana, proprietarul lantului de magazine de lux Harrods, din Londra, care acuza familia regala ca ar fi ordonat asasinarea Dianei si a lui Dodi, pentru a-i impiedica sa se casatoreasca.
Patronul magazinului Harrods Mohamed Al Fayed, a depus flori la altarul pe care l-a construit in magazinul sau din Londra, si a cerut un moment de reculegere. Cele doua steaguri de la intrarea complexului au fost coborate in berna.
Diana, care avea 36 de ani in ziua fatidicului accident, produs la 31 august 1997, este inca iubita in Marea Britanie, dar si in intreaga lume, si admirata de milioane de oameni care nu au avut ocazia sa o cunoasca. Candva, era cea mai fotografiata femeie din lume.
La slujba dedicata printesei, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, Rowan Williams, a multumit pentru "amintirile despre ea pe care inca le pastram in suflet". La zece ani de la moartea ei, printesa Diana ramane subiectul unor discutii constante, dar si al speculatiilor si controverselor. Unii se intreaba ce s-ar fi intamplat daca ar mai fi trait, altii vor sa afle cum anume a murit. In timpul vietii, a fost vazuta ca o briza de aer proaspat in interiorul unei familii regale vazuta adesea ca prea scortoasa si secretoasa. Imediat dupa moartea ei, au existat destui comentatori care se intrebau cat va mai rezista familia regala fara ea, dar la 10 ani de la disparitia printesei, familia regala pare a fi aceeasi institutie solida ca dintotdeauna. Slujba de ieri, a fost transmisa in direct la televiziune si retransmisa in intreaga lume, William si Harry - care aveau 15 si respectiv 12 ani la moartea mamei lor - au citit cate un mesaj. La fel a facut si sora Dianei, lady Sarah McCorquodale. (D.M.)
Presa britanica despre eveniment
Presa britanica de ieri comenta ceremoniile dedicate memoriei Printesei de Wales.
The Times titra "Locurile goale de la slujba religioasa arata ca ranile provocate de viata Dianei inca nu s-au vindecat". Ziarul comenteaza ca aceste locuri goale vor fi imaginea cea mai semnificativa a slujbei care marcheaza cea de-a 10-a aniversare a mortii primei sotii a mostenitorului tronului britanic.
Printre cei lipsa s-a numarat actuala sotie a acestuia, Ducesa de Cornwall, care - scrie ziarul - nu a vrut nici o clipa sa fie de fata, intrucat a simtit ca prezenta ei nu ar fi potrivita. Dar, mai scrie The Times, duminica a decis sa reziste presiunilor sotului ei care dorea sa participe la slujba si a anuntat ca va lipsi.
The Guardian scrie pe acelasi ton comentand ca "ceea ce ar fi trebuit sa fie o ocazie de reculegere nationala si de aducere aminte a devenit - asa cum devin adesea evenimentele organizate de familia de Windsor - apogeul a ceea ce este probabil cea mai rea saptamana a familiei regale de la evenimentul care se comemoreaza astazi".
The Guardian noteaza absenta Ducesei de Cornwall, afirmand ca acesteia i se adauga "o disputa nedemna de familia regala privind lista invitatilor si chiar organizarea unei ceremonii care reflecta vag viata printesei si lucrurile care o interesau."
In fine, The Daily Telegraph publica rezultatele unui sondaj guvernamental care arata ca pentru prima oara in istorie simpatia britanicilor fata de monarhie a scazut sub 50%.
"Moartea Dianei, Printesa de Wales, a afectat prestigiul familiei regale, respectul fata de aceasta scazand dramatic", scrie ziarul, precizand ca este vorba de o scadere de la 64% la 49%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.