Elena Radu si Alexandru Dumitru Radu, sot si sotie, dar si directori in Primaria Capitalei - primul la Directia Managementul Calitatii si Mediului, iar al doilea la Directia Coordonare Reglementare Infrastructura - profita de pe urma institutiei unde
Elena Radu si Alexandru Dumitru Radu, sot si sotie, dar si directori in Primaria Capitalei - primul la Directia Managementul Calitatii si Mediului, iar al doilea la Directia Coordonare Reglementare Infrastructura - profita de pe urma institutiei unde lucreaza. Adusi in Primarie, prin "concurs", de Traian Basescu, in perioada 2001 - 2003, pe cand acesta era primar general, cei doi au ocupat numai functii de prima marime. Si au deprins ca nimeni altii ca municipalitatea este o vaca de muls care poate da roade alese daca stii cum sa-i manipulezi vulnerabilitatile. Daca mentorul lor, Traian Basescu, s-a remarcat in a pune mana pe locuinte de lux din spatiul locativ al Capitalei, sotii Radu au dovedit in ultimii ani o reala iscusinta in a nu ramane mai prejos. Astfel, Elena Radu - sefa Directiei Managementul Calitatii si Mediului, impreuna cu sotul ei Alexandru Dumitru Radu - seful Directiei Coordonare Reglementare Infrastructura au primit in 2006, printr-un ordin de repartitie preferential, un sediu ultracentral in str. Franceza nr. 52 pe numele "Fundatiei pentru Tineret Quo Vadis", care le apartine. Chiria platita este simbolica - doar 250 RON lunar pentru un spatiu ce se poate inchiria cu circa 1000 euro
Prin manevre numai de ei stiute, cei doi au inhatat o serie de spatii comerciale in blocul ultracentral de pe str. Franceza nr. 52, situat peste raul Dambovita, in dreptul Palatului de Justitie. O parte au acaparat-o dand in judecata Primaria Sectorului 3, in baza unei legi cu dedicatie, facuta special pentru mafia spatiilor locative din administratia publica. O alta parte au primit-o prin repartitie preferentiala din partea Directiei de Invatamant a Primariei Capitalei, pe numele cvasi-necunoscutei "Fundatia pentru Tineret Quo Vadis", al carei fondator si presedinte este Elena Radu si printre ai carui membri se numara si Alexandru Radu jr. (fiul sotilor Radu). Acesta a disparut fara urma prin strainatate, dupa ce a fost trimis in judecata de Parchetul Tribunalului Constanta, sub acuzatia ca si-ar fi omorat fosta sotie de 24 de ani, prin axfisie (strangulare cu firul de la telefon si punerea unei pungi de plastic pe cap).
Ce surprinde cel mai mult in cazul pe care il prezentam in continuare este faptul ca desi am sesizat conducerea Primariei Capitalei in privinta spatiului din Franceza 52, dat cu maxima larghete pe anonima fundatie (chirie modica de doar 250 RON lunar pentru un spatiu de 83 m.p. ultracentral ce poate fi inchiriat lejer cu circa 1000 euro lunar), institutia condusa de PD-istul Adriean Videanu, care i-a "adoptat" pe cei doi, ba chiar le-au sporit atributiile, considera fireasca situatia. Raspunsul consternant ce ne-a fost oferit, va lasam pe dvs. sa-l judecati: "Intrucat nici dna Elena Radu si nici sotul ei nu faceau parte din Comisia de analiza a dosarelor solicitantilor de spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinte, apreciem ca nu se afla in conflict de interese".
Primul spatiu
Alexandru Dumitru Radu, Director al Directiei Coordonare Reglementare Infrastructura din PMB (o pozitie cheie in economia marilor asfaltari din oras), a fost adus de Traian Basescu in 2001, si angajat direct sef de directie, "prin concurs" dupa cum ni s-a comunicat oficial. Fost deputat FSN - PD de Constanta in trei legislaturi, in perioada 1990 - 2000, Alexandru Dumitru Radu a fost in 1996 vicepresedinte al Comisiei parlamentare de ancheta privind situatia flotei maritime romane. La vremea respectiva, comisia cu pricina n-a reusit sa-i gaseasca nici o culpa ex-ministrului Transporturilor Traian Basescu, care ulterior a fost trimis in judecata de DNA pentru jaful din "Dosarul Flota". Radu si Basescu au ramas insa buni amici, iar in 2001 cand primul nu a mai iesit deputat, cel din urma i-a deschis partie colegului sau de partid in postul cheie de director. In 2003, Alexandru Dumitru Radu si-a adus sotia in Primarie, care initial a castigat, tot "prin concurs", functia de inspector la Biroul pentru Asigurarea Calitatii Serviciilor. Fosta inginera la IMSAT Bucuresti, Elena Radu a devenit rapid sefa biroului, iar apoi directorul Directiei Managementul Calitatii si Mediului, fiind confirmata in functie si de actualul primar Adriean Videanu. Sotii Radu au detinut mai multe societati comerciale, pe care insa le-au transferat pe numele fiului lor - Alexandru Radu jr. de cand au devenit inalti functionari publici.
In 2001, Alexandru Radu a ochit un spatiu de 272 m.p. din str. Franceza nr. 52, situat in centrul istoric al Bucurestiului detinut de Primaria Sector 3 si administrat de Administratia Fondului Imobiliar (AFI). Spatiul era detinut cu contract de inchiriere de un revolutionar, care in final, pe fondul datoriilor pe care le avea, a acceptat sa se asocieze in participatiune cu firmele directorului Radu. Printr-o serie succesiva de acte, SC RADAL Comindex SRL, firma directorului din PMB, a ajuns sa detina 99% din asocierea cu revolutionarul, desi titularul de contract pe spatiul de 272 m.p. era cel din urma. Asta nu a impiedicat clanul Radu sa obtina de la AFI, in baza unei dispozitii date de primarul Traian Basescu in 2002, o asa-zisa fisa de calcul care atesta ca firma RADAL era cea care platea chiria si utiliza spatiul. Astfel, firma RADAL a dat in judecata in 2005 Comisia pentru Vanzarea Spatiilor Comerciale din cadrul Primariei Sector 3 si AFI, solicitand sa i se vanda spatiul inchiriat revolutionarului, pe motiv ca ea l-a amenajat si tot ea plateste chiria. Temeiul procesului l-a constituit o prevedere din Legea 550/2002 (lege cu dedicatie pentru mafia din segmentul imobiliar al administratiilor publice), care permitea vanzarea prin metoda negocierii directe (fara licitatie) a spatiilor comerciale detinute prin contract de inchiriere, locatie de gestiune sau asociere in participatiune. Desi Parchetul s-a opus cererii de obligare la vanzarea spatiului catre firma directorului Radu, Tribunalul Bucuresti, prin sentinta civila nr. 4107/2005 a obligat comisia Primariei Sector 3 la vanzarea prin negociere directa a spatiului comercial de la parterul blocului din Franceza nr. 52. Inutil sa mai mentionam ce preturi aveau astfel de spatii in contabilitatea primariilor - de zeci de ori mai mici decat preturile de pe piata imobiliara.
Primaria considera firesc
ZIUA a adresat Primariei Capitalei mai multe intrebari legate de spatiul dat pe ochi frumosi fundatiei pastorita de cuplul de directori Radu & Radu. Initial am fost amanati cu raspunsul, pe motiv ca nu se gasea in Primarie ordinul de repartitie de care intrebam.
Dupa ce l-am trimis noi prin fax la Primarie, ca sa nu mai pretinda ca nu se gaseste actul, nu ni s-au oferit lamuririle solicitate vizavi de criteriile pentru care s-a atribuit un spatiu ultracentral unei fundatii fara nici o activitate publica cunoscuta, al carei nume nici macar nu apare pe Internet. Ni s-a pretins ca a fost decizia comisiei de analiza a dosarelor, si atat, ca si cand oricine are o asociatie sau o fundatie ar primi sedii de la primarie daca face efortul sa depuna o cerere. S-au gasit insa imediat scuze sotilor Radu, in sensul ca nici usturoi nu au mancat si nici gura nu le miroase, dupa cum urmeaza: "Intrucat nici dna Elena Radu si nici sotul ei nu faceau parte din Comisia de analiza a dosarelor solicitantilor de spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinte, apreciem ca nu se afla in conflict de interese (...) Prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative."
La intrebarea noastra daca Elena Radu si-a informat superiorii asupra faptului ca era presedinta fundatiei "Quo Vadis", la momentul atribuirii spatiului, ni s-a raspuns pe langa subiect: "In conformitate cu prevederile Legii 161/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, doamna Radu Elena a inclus in declaratia de interese, care se depune la compartimentul de resurse umane al institutiei, functia de presedinte - fondator al Fundatiei pentru Tineret Quo Vadis". Spunem ca s-a ocolit raspunsul intrucat trebuia sa ni se precizeze daca recunoasterea detinerii asociatiei a fost facuta in dosarul de repartitie, si nu in declaratia de interese a directoarei pe care cine sa i-o citeasca daca nu stia ca are vreo legatura cu fundatia.
Elena si fundatia anonima
Sotilor Radu nu le era insa suficienta suprafata de 272 m.p. de la parterul blocului din Franceza 52, in care isi derulau afacerile. Elena Radu a ochit si un alt spatiu, alaturat, din acelasi imobil, detinut de Primaria Capitalei si administrat de AFI. Spatiul in suprafata de 82 m.p. putea fi asadar vanat. Cum? Se va vedea in cele ce urmeaza.
Elena Radu avea o fundatie infiintata prin 1997 - "Fundatia pentru Tineret Quo Vadis", al carei scop declarat este "informarea si indrumarea tineretului fata de pericolele pe care le constituie alcoolul, tutunul, drogurile si bolile sexuale". Din anumite surse am aflat ca fundatia a fost infiintata datorita copilului-problema al sotilor Radu, care ar fi fost implicat in incidente cu alcool, droguri si altele. Presa a relatat ca in vara lui 2002, adevaratele probleme ale lui Alexandru Radu jr. au iesit la suprafata. Fiul sotilor Radu a fost chiar arestat, apoi trimis in judecata de Parchetul Tribunalului Constanta, sub acuzatia de omor calificat, inculpat pentru ca in noaptea dintre 11 - 12 august 2002 si-ar fi omorat sotia cu care era casatorit de cateva luni, Cristina Radu, de 24 de ani, (fiica viceprimarului din Eforie Ion Udrea), prin strangulare cu firul de la telefon si punerea unei pungi de plastic pe cap. In prezent, dosarul penal a fost returnat Parchetului de catre judecatori, pentru refacerea urmaririi penale, iar Alexandru Radu jr. este de negasit potrivit unor surse care afirma ca acesta s-ar afla "la studii" in strainatate, pentru ca sa nu poata fi confruntat de procurorii de caz cu anumiti martori. Cert este ca autorul oribilei crime, oricare ar fi el, nu a fost nici astazi pedepsit, iar firmele clanului Radu, care au activitate prospera de ani de zile apar la registrul Comertului pe numele fiului disparut.
Dar daca nu a reusit cu educarea pe probleme de droguri si alcool, activitatea fundatiei fiind ca si inexistenta, Elena Radu a gasit o utilizare mai eficienta. Ea a schimbat sediul fundatiei sale din municipiul Giurgiu, in Bucuresti, chiar la domiciliul ei din B-dul Libertatii nr. 22. Si a depus la Primaria unde este director, o cerere de atribuire a unui spatiu social pentru nevoile fundatiei. Nu pe numele ei, fireste, ci in numele fundatiei al carei presedinte si fondator era. Desi alte persoane asteapta zece ani, in zadar, sa le fie onorata o asemenea cerere, directoarei Elena Radu i s-a facut repede pe plac. Prin ordinul de repartizare nr. 33 din 22.11.2006 (vezi facsimil) emis de directorul Emilian Radu (coincidenta de nume) de la Directia Invatamant din PMB, s-a repartizat "Fundatiei pentru Tineret Quo Vadis" un spatiu de 82,21 m.p. la parterul blocului din str. Franceza nr. 52, prin contract de inchiriere, pe o perioada de cinci ani (2007 - 2012). Chiria fixata la scurt timp dupa isprava a fost si ea la fel de preferentiala - doar 250 RON, lunar, desi in zona un asemenea spatiu se poate inchiria lesne cu peste 1000 de euro, lunar.
Reporterii ZIUA au dat recent ocol intregului imobil din Franceza 52 si nu au gasit nicaieri vreo sigla de fundatie la parter. Doar firme private, care comercializau de la mobila, la produse alimentare. Dar poate n-am vazut noi bine si fundatia era pitita dupa vreun dulap al firmei de mobila de la parter.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.