Presedintele Basescu a anuntat in stilul sau cumva haiducesc ca, daca Parlamentul nu adopta in timp util legea „votului uninominal", va propune organizarea unui referendum in aceasta chestiune simultan cu europarlamentarele.

Partidele au sarit ca arse! Dar si o multime de comentatori. Presedintele este acuzat ca, prin cuplare, se transforma in agentul electoral al PD, si intr-o veritabila locomotiva a partidului dumisale de suflet. Asa si este, ca doar n-o sa ni-l imaginam pe firavul domn Boc in aceasta postura. Unii adauga ca, marsind pe proiectul PSD in dauna celui al Pro Democratiei, presedintele destabilizeaza consensul la care au ajuns partidele in Comisia pentru Codul electoral. Si asta e adevarat! In fine, dl Geoana pluseaza, amintindu-ne ca Bruxelles-ul nu accepta asocierea alegerilor pentru Parlamentul european cu alt gen de alegeri. D-sa nu minte!

Cu toate acestea, nu inteleg ce vor partidele. Nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie, in care presedintele poate apasa pe ce pedale doreste - ii si place! -, daca partidele si-ar fi respectat angajamentele luate la sfirsitul iernii in ce priveste modificarea sistemului electoral. In loc de asta, ele s-au jucat de-a imposibila suspendare, au aruncat apoi puzderie de motiuni peste un Guvern, pe care l-au votat cu vreo 350 de voturi la investitura, si-au schimbat zilnic pozitia in Comisia de Cod electoral. Chiar si acum, PSD ameninta cu o motiune de cenzura lipsita de sanse, al carei scop pare mai degraba destabilizarea pozitiei dlui Geoana decit cea a Guvernului. Desi se poarta conform poreclei date de dl Iliescu, cel din urma a sesizat pericolul si ar da la schimb motiunea pe 7 - 8 posturi in Guvern!

Intreb: ce vor partidele? Sa intareasca iarasi pozitia presedintelui, cum s-a intimplat la referendum? Vor reusi. Apoi se vor plinge de „tiran". Nu sint un fan al dlui Basescu, dar nu pot sa nu constat ca stie sa-si joace cartile, in vreme ce partidele par sa fi uitat nu doar care-s la putere si care in opozitie, ci si cum le cheama. Nu sint nici fan al „votului uninominal". In absenta reformei sistemului politic, singurul efect va fi remotivarea electoratului in alegeri. Dar nu pot sa nu vad ceea ce presedintele a vazut - formidabila pondere electorala a problemei, in conditiile in care 80% din populatie doreste schimbarea sistemului de vot. Prin urmare: ce naiba vor partidele?

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi