Incinerarea porcilor de la ferma Igris2 a companiei Smithfield, unde a fost depistat virusul pestei porcine, a fost finalizata ieri, aceasta fiind una dintre cele trei crescatorii unde a fost confirmata existenta unui focar de boala. "Am finalizat az
Incinerarea porcilor de la ferma Igris2 a companiei Smithfield, unde a fost depistat virusul pestei porcine, a fost finalizata ieri, aceasta fiind una dintre cele trei crescatorii unde a fost confirmata existenta unui focar de boala. "Am finalizat azi-noapte incinerarea porcilor de la ferma Igris2, insa pentru ca focarul sa fie declarat eradicat mai sunt cateva etape, cum ar fi dezinfectarea. Insa acum, dupa finalizarea incinerarii, este mult mai usor. Lucram, in paralel, si la incinerarea animalelor din celelalte doua focare", a declarat pentru Mediafax presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. Potrivit autoritatilor din Timis, focarele ar putea fi inchise saptamana viitoare, desi termenul stabilit initial era marti.La ferma Igris2 din judetul Timis au fost sacrificate si incinerate circa 16.000 de animale, procedurile de eradicare a pestei stabilind ca toate animalele din fermele unde exista un focar trebuie eliminate, iar cadavrele neutralizate.Autoritatea Veterinara a mai confirmat prezenta virusului la alte doua ferme, tot ale companiei americane Smithfield si tot din judetul Timis, respectiv ferma Cenei, cu circa 21.000 de porci, si ferma Igris1, cu 18.000 de animale. Astfel, numarul total de animale sacrificate va depasi 53.000.Smithfield detine 33 de ferme in judetele Timis, Arad si Bihor, dintre care 11 nu au autorizatie sanitar-veterinara si nici nu au depus documente pentru obtinerea avizului. Alte cinci crescatorii sunt neautorizate, dar au depus actele necesare. ANSVSA a anuntat ca toate fermele Smithfield fara autorizatie vor fi inchise.Primul focar de pesta la o ferma Smithfield a fost confirmat la inceputul lunii august, la Cenei. Acesta este si primul caz de pesta intr-o crescatorie profesionala, toate celelalte infestari fiind depistate la porci din gospodarii. Autoritatea Veterinara a anuntat anterior, in luna iunie, ca toate focarele de pesta au fost inchise.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.