Compania ceha CEZ se afla in negocieri cu grupul ungar MOL in vederea unei posibilitati de preluare a unei participatii de 10% din MOL, relateaza Budapest Business Journal (BBJ), citat de NewsIn. MOL ar putea vinde 10% sau mai mult din pachetul de ac
Compania ceha CEZ se afla in negocieri cu grupul ungar MOL in vederea unei posibilitati de preluare a unei participatii de 10% din MOL, relateaza Budapest Business Journal (BBJ), citat de NewsIn. MOL ar putea vinde 10% sau mai mult din pachetul de actiuni proprii grupului CEZ.Daca aceasta tranzactie va fi finalizata, CEZ se va alatura principalilor actionari ai grupului ungar, pe langa compania austriaca OMV, grupul ungar MFB, OTP si banca franceza BNP-Paribas, sau ar putea chiar inlocui unul dintre aceste grupuri in structura de actionariat.Interesele grupului CEZ ar putea insa fi diferite de cele ale companiilor MOL sau OMV, afirma BBJ. CEZ, cea mai mare companie din Cehia, cu o capitalizare de piata de 31,4 miliarde dolari, a achizitionat uzine de electricitate in Polonia si Bulgaria si a purtat negocieri pentru alte proiecte in regiune. Totusi aceste negocieri nu vor duce la preluarea totala a companiei ungare. Grupul OMV s-a aratat in nenumarate randuri interesat de preluarea MOL, dar conducerea a respins cu fermitate aceasta posibilitate.OMV, care este detinut in parte de statul austriac, a declarat ca este interesat de o fuziune amicala, presedintele OMV, Wolfgang Ruttensdorfer, eliminand posibilitatea lansarii unei oferte de preluare ostila, cum s-a vehiculat la acel moment.MOL s-a privatizat in totalitate in 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa Centrala, conform BBJ. Grupul petrolier MOL se regaseste si pe piata autohtona prin benzinariile MOL Romania. Compania detine in Romania, in prezent, aproape 130 de benzinarii si doreste sa-si extinda reteaua de statii inclusiv in orasele mici si mijlocii, la frontiere sau pe viitoarele autostrazi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.