Actiunea a fost demarata in urma sesizarilor facute de mai multi locuitori din zona care sustin ca un aparat de zbor s-ar fi prabusit, iar imediat dupa eveniment s-ar fi auzit o explozie puternica. Pana la ora inchiderii editiei, nimeni nu gasise vre
Actiunea a fost demarata in urma sesizarilor facute de mai multi locuitori din zona care sustin ca un aparat de zbor s-ar fi prabusit, iar imediat dupa eveniment s-ar fi auzit o explozie puternica. Pana la ora inchiderii editiei, nimeni nu gasise vreo urma a avionului. In schimb, au aparut informatii care ar putea sa indice ca este vorba despre alt lucru. O incalcare a spatiului aerian romanesc de catre un avion militar (cu sau fara pilot) provenind din Ucraina sau din Federatia Rusa.
Reprezentantii Ministerului Apararii sustin ca, in momentul semnalarii incidentului, nici un avion nu executa misiuni in zona. De asemenea, autoritatile aeronautice civile au afirmat ca nici un avion nu ar fi trebuit sa se afle acolo. Cu toate acestea, mai multe avioane de lupta (MiG-21 Lancer) au fost ridicate de la baza de la Campia Turzii si indreptate spre granita de nord-vest. Toate informatiile tind sa indice un singur lucru. Spatiul aerian romanesc a fost penetrat de un aparat de zbor de spionaj venit dinspre Ucraina.
Ministerul Apararii s-a incurcat, ieri, in explicatii, in legatura cu fenomenul inregistrat in zona Maramuresului istoric, unde se presupune ca un avion s-ar fi prabusit, marti seara. In prima faza, ieri dimineata, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii a precizat pentru Mediafax ca ministerului nu i-a fost raportat nici un incident in care sa fie implicat un avion militar. Interesant este si faptul ca nimeni nu a solicitat MAp punerea la dispozitie a vreunui elicopter care sa sprijine activitatile de cautare pe care le desfasurau la sol autoritatile locale.
Ziarul Ziua a incercat in cursul zilei de ieri sa afle daca deasupra zonei unde s-a semnalat o posibila prabusire a vreunui aparat de zbor au fost executate zboruri cu aeronave militare de interceptare apartinand Statului Major al Fortelor Aeriene. In prima faza, toate persoanele abilitate sa ofere informatii oficiale din partea Armatei nu au confirmat posibile zboruri ale aviatiei noastre militare deasupra Maramuresului. In cele din urma, reporterii Ziua au aflat ca, in cursul zilei de 28 august a.c., mai multe aeronave MIG 21 Lancer de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii au executat zboruri exact deasupra localitatilor unde s-a auzit acea bubuitura puternica si posibila prabusire a unui aparat de zbor. Confirmarea oficiala ne-a venit din partea locotenentului George Moldovan, ofiterul de presa de la Baza 71 Aeriana. In privinta unei posibile misiuni, acesta ne-a declarat ca "s-a zburat in zona, in regim de antrenament si exercitiu cu respectarea legilor privind altitudinea si viteza, pentru ca exista niste reglementari legate de zborul in regim supersonic. S-a trecut de la viteza subsonica la viteza supersonica cu respectarea regulamentelor, pentru ca se zboara numai la altitudini de peste 10.000 de metri."
Lt. George Moldovan ne-a spus ca nu se poate face nici o legatura intre bubuitura auzita de locuitorii din zona si zborul aeronavelor de la Baza Aeriana Campia Turzii. "Pilotii nostri nu au raportat nici un eveniment. Daca ar fi fost vreun avion sub 10.000 de metri, automat ar fi fost detectat de radarele care sunt in sistem", a precizat ofiterul. Moldovan ne-a spus ca radarele nu au detectat alte avioane in zona. El a adaugat faptul ca MIG-urile 21 Lancer de la Campia Turzii au zburat in regim supersonic numai la o altitudine de peste 10.000 de metri. "S-a zburat conform instructiunilor si planurilor de zbor. Au fost numai zboruri programate si verificate conform regulamentelor si legilor in vigoare", ne-a mai declarat ofiterul de presa al Bazei 71 Aeriene.
Top Gun de Campia Turzii
Este posibil ca, totusi, vreunul din pilotii care s-au antrenat in cursul zilei de marti sa nu fi respectat regulamentele de zbor si sa fi trecut la viteza supersonica in momentul in care avionul se afla la o altitudine mult sub 10.000 de metri. Specialistii in domeniul aero-spatial spun ca in momentul in care un aparat de zbor depaseste viteza sunetului se produce o bubuitura, datorita spargerii zidulului sonic.
De retinut un alt aspect foarte important care poate pune sub o alta lumina ceea ce s-a intamplat marti seara in Maramures: Baza 71 Aeriana este desemnata sa execute misiuni de politie aeriana si este in legatura directa cu unul din comandamentele NATO din Europa.
In cadrul Aliantei Nord Atlantice, misiunea de politie aeriana se executa din timp de pace, prin mentinerea unor elemente ale ASACS si a unor avioane de vanatoare intr-o anumita stare de pregatire (RS-Readiness State) care sa asigure o capacitate rapida de interceptare QRA(I)- (Quick Reaction Alert Intercept). Aceasta stare permite avioanelor de vanatoare desemnate (de obicei doua), ce se afla la sol, sa intervina in timp util pentru clarificarea unei situatii aeriene in timp de pace, fiind in masura, dupa caz sa treaca si la masuri coercitive impotriva aeronavelor abatute de la traiectele de zbor planificate. Totodata acest serviciu asigura si un anume grad de descurajare al unui potential adversar sau al unui mijloc aerian care executa diferite misiuni ostile intereselor nationale (cercetare, bruiaj, propaganda
etc.) sau se abate de la itinerarul de zbor prestabilit fara a exista cauze de forta majora.
Starea de pregatire pentru lupta este caracterizata de:
- timpul scurs, de la primirea ordinului de alarmare pana la decolare (de obicei 10-15 minute - misiunea primindu-se de obicei pe timpul zborului);
- capacitatile avionului de a executa actiuni specifice impotriva aeronavei infractoare (inarmarea avionului de vanatoare).
Pe timp de pace avionul de vanatoare este mijlocul prin care se poate exercita dreptul suveranitatii aeriene in conditiile prevazute in dreptul aerian international, deoarece, cel putin teoretic, este in masura sa execute cu certitudine recunoasterea vizuala a altui mijloc aerian ce incalca regimul de zbor.
In cadrul interceptarii dirijate, avioanele de vanatoare sunt trimise la misiune pe cel mai scurt traiect si intr-o pozitie favorabila, prin indicatii detaliate date de sistemul de conducere a apararii aeriene. In situatia in care capacitatea de dirijare disponibila este insuficienta, vor fi comunicate avioanelor de vanatoare numai informatii generale despre situatia aeriana. In acest caz sau in situatia in care nu poate fi dat nici un sprijin de catre sistemul de conducere, avioanele de vanatoare indeplinesc misiunea autonom in spatiile ordonate.
Alertati de locuitori
Sute de locuitori din mai multe localitati situate in apropierea muntilor Tibles, din judetul Maramures, au intrat in panica, marti seara, dupa ce au auzit o bubuitura puternica. Multi dintre ei sunt convinsi ca au vazut un avion care s-ar fi pabusit in Muntii Tiblesului, zona Maramuresului istoric. Politistii si specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures s-au deplasat in localitatile Sieu, Rozavlea si Borsa, pentru a cauta avionul care se presupune ca s-ar fi prabusit in zona montana a celor trei localitati. Colonelul Victor Bran, din cadrul ISU Maramures, a declarat ca politistii si specialisti ai institutiei, impreuna cu politistii de frontiera, au mers in aceasta zona pentru a verifica o posibila prabusire a unui "obiect aerian de origine necunoscuta".
Alertati degeaba
"Din primele informatii furnizate de cetateni, s-a dat de inteles ca ar putea fi vorba de un avion, dar nu avem toate elementele care sa conduca spre un asemenea aparat, ci mai degraba spre unul de origine necunoscuta", a precizat colonelul Victor Bran. Mai mult decat atat, controlorul de trafic din tura de noapte a Aeroportului International Baia Mare, Ovidiu Barle, a declarat, pentru ROMPRES, ca in dupa-amiaza zilei de marti n-au fost programate zboruri civile sau militare, iar radarul n-a identificat nici un obiect zburator pe nici unul dintre culoarele aeriene din Maramures si Satu Mare.
Dumitru Vlad, din orasul Salistea de Sus, localitate situata in apropierea zonei unde s-au efectuat cautarile, a anuntat autoritatile, marti seara, ca s-a auzit o bubuitura puternica, iar pe cer s-a vazut o urma luminoasa. El a mai precizat ca "zgomotul produs a fost atat de puternic, incat peretii si geamurile caselor au vibrat in urma bubuiturii".
Cautarile avionului care s-ar fi prabusit pe Valea Izei au continuat si miercuri dupa-amiaza, insa aria a fost restransa pe unul dintre versantii muntilor Tibles, in dreptul comunei Dragomiresti. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru situatii de urgenta (ISU) Maramures Dinu Micu a declarat ca pana in prezent nu exista informatii care sa confirme teoria prabusirii avionului, cautarile bazandu-se pe declaratiile celor care au anuntat ca in zona s-ar fi prabusit un avion de mici dimensiuni. "Avem doar declaratiile celor care ne-au sunat si au spus ca au vazut o dara alba de fum pe cer si o bubuitura puternica. Nu exista nimic in rest", a spus Dinu Micu.
Posibil un corp ceresc intrat in atmosfera
Un astronom amator din Sighetu Marmatiei, Sorin Hotea, citat de Mediafax, a declarat ca bubuitura auzita pe o raza de cateva sute de kilometri ar fi putut fi cauzata de explozia unui corp ceresc in atmosfera. Dupa ce a studiat mai multe articole de specialitate si materiale legate de evenimente cu efecte asemanatoare, el a declarat ca ar fi foarte posibil ca bubuitura sa fi fost provocata de un superbolid. "La noi, din cauza vremii, nu s-a vazut efectul luminos pe arii atat de extinse cum s-a auzit bubuitura exploziei. Un corp din spatiul interplanetar care sa cauzeze evenimentul de pe valea Izei putea sa fie un asteroid mai mic, de maxim cativa metri, sau un meteorit mai mare (meteoritii sunt corpurile care creeaza fenomenele luminoase de meteori sau stele cazatoare) sau chiar un corp artificial (parti ale unui satelit sau vreun reziduu spatial)", a declarat Sorin Hotea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.