"Avem un caz fara precedent, un Watergate polonez. A utiliza interceptarile telefonice in scopuri politice este o operatiune care se sustrage tuturor principiilor, in afara de cele ale gangsterilor", a declarat Roman Giertych, liderul partidului ultr
"Avem un caz fara precedent, un Watergate polonez. A utiliza interceptarile telefonice in scopuri politice este o operatiune care se sustrage tuturor principiilor, in afara de cele ale gangsterilor", a declarat Roman Giertych, liderul partidului ultracatolic Liga Familiilor Poloneze. Acesta a fost demis din functia de vicepremier la jumatatea acestei luni, cand fratii Kaczynski au decis sa puna capat coalitiei de dreapta si sa incerce sa organizeze alegeri anticipate in toamna. Giertych a facut referire la procesul-verbal al unei audieri in fata deputatilor, a fostului ministru de Interne, Janusz Kaczmarek, care a dezvaluit ca Biroul Anticoruptie al premierului Kaczynski a fost utilizat in scopuri politice, mai precis pentru spionarea adversarilor politicie. Potrivit unor deputati, exista informatii "care mentioneaza interceptari in care sunt implicati membri ai Guvernului". Opozitia a cerut audierea a doi posibili martori in cazul interceptarilor. Potrivit lui Roman Giertych, convorbirile sale cu Andrzej Lepper, presedintele partidului populist Autoapararea si ex-vicepremier, au fost interceptate de serviciile premierului Jaroslaw Kaczynski. Seful Guvernului a negat aceste acuzatii, insa opozitia a obtinut lectura integrala cu usile inchise a audierii lui Kaczmarek. Saptamana viitoare, pe 7 septembrie, Parlamentul se va pronunta, prin vot, privind autodizolvarea sa, pentru a deschide calea unor noi alegeri. Daca motiunea obtine majoritatea necesara a doua treimi dintre deputati, alegerile vor putea avea loc la 21 octombrie. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.