Un raport intocmit de o comisie guvernamentala arata, fara drept de apel, ca oficialii universitatii Virginia Tech, scena celui mai sangeros masacru din istoria moderna a SUA, au facut greseli dramatice in gestionarea crizei si au redus sansele ca multe vieti sa fie salvate.


CRUCIAL. Comisia infiintata de guvernatorul statului Virginia a concluzionat ca pierderile de vieti omenesti ar fi putut fi evitate daca oficialii universitatii ar fi instituit starea de alerta sau ar fi anulat cursurile dupa ce sud-coreeanul Seung-Hui Cho a impuscat mortal primele doua persoane intr-un camin din campusul sudentesc in dimineata zilei de 16 aprilie. Pentru ca nici o masura nu a fost luata, studentul a putut reveni in incinta campusului dupa cateva ore, impuscand alte 30 de persoane.


EVALUARE. O alta greseala facuta de conducerea universitatii este ca indiciile privind starea psihica precara a lui Seung-Hui Cho au fost ignorate. Mai multi consilieri au atras atentia asupra tendintei de insingurare si a acceselor de violenta ale tanarului. Din pacate, interpretarea proasta a legilor federale, care reglementeaza transferul de informatii privind sanatatea mintala a unui student, a facut posibil ca situatia sa scape de sub orice control.