Proiectarea unor imagini clare pe suprafete curbate era pana nu demult o sarcina foarte elaborata, care implica niste costuri destul de mari. O echipa de cercetare a organizatiei Fraunhofer-Gesellschaft a conceput insa un sistem software care calibre
Proiectarea unor imagini clare pe suprafete curbate era pana nu demult o sarcina foarte elaborata, care implica niste costuri destul de mari. O echipa de cercetare a organizatiei Fraunhofer-Gesellschaft a conceput insa un sistem software care calibreaza automat proiectoarele pentru o astfel de sarcina, imaginile fiind suprapuse cu o precizie de un pixel. Proiectiile impresionante din planetarii sau din cinematografele impunatoare sunt foarte solicitante. Imaginile sunt generate de mai multe proiectoare care trebuie sa fie coordonate intre ele pentru a crea o imagine unitara. Proiectoarele sunt fie ajustate manual, fie imaginile proiectate sunt deformate electronic astfel incat ele sa fuzioneze. Ambele metode sunt destul de inflexibile si solicita mult timp.  MECANISM. Software-ul de calibrare, care produce proiectii perfect sincronizate pe orice tip de suprafata, este mai intai alimentat cu date privind geometria ecranului, respectiv numarul, pozitia si aliniamentul aproximativ al proiectoarelor. Camerele digitale inregistreaza pozitia imaginilor proiectate pe ecran, iar cu ajutorul unor algoritmi de recunoastere, imaginile individuale sunt automat distorsionate si adaptate suprafetei de proiectie, obtinandu-se astfel, din imaginile partiale, una unitara, de o rezolutie ridicata. Nu mai exista nici grija ca proiectoarele trebuie sa stea nemiscate, intrucat algoritmii permit ca intr-o astfel de situatie imaginea respectivului proiector sa fie reinserata in ansamblu. Sistemul poate controla in principiu orice tip de proiector, inclusiv cele realizate de Carl Zeiss special pentru planetarii. Programul permite realizarea unor spectacole multimedia, prin combinarea diferitelor tipuri de media, de la filme, bannere pana la actiune in direct sau dispozitive externe de genul unei masini de ceata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.